ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια τα κρούσματα στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια τα κρούσματα στην Ευρώπη
Jorge Saenz

Απο τον Δεκέμβριο του 2019 που το πρώτο στέλεχος του νέου κορωνοϊού εμφανίστηκε στην επαρχία Γουχάν της Κίνας, έχουν προσβληθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σημειώνεται πως η καταμέτρηση των κρουσμάτων βασίζεται σε στοιχεία που παρέχουν οι αρχές μέχρι και την Τετάρτη 28/4.

Πιο αναλυτικά, έχουν καταγραφεί 50.021.615 κρούσματα στις 52 χώρες και εδάφη της περιοχής, που εκτείνεται ανατολικά μέχρι το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία, εκ των οποίων περισσότερα από 1.382.000 τις τελευταίες επτά ημέρες, ή 197.400 κατά μέσο όρο ημερησίως.

Μια επιβράδυνση της επιδημίας παρατηρείται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες χαλαρώνουν προσεκτικά τους περιορισμούς που έχουν εφαρμόσει για να αναχαιτίσουν την τελευταία έξαρση της επιδημίας: ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων σημειώνει πτώση εδώ και δύο εβδομάδες.

Από τις 12 Απριλίου, η Βρετανία ξεκίνησε ένα κύριο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, έπειτα από τρεις μήνες lockdown, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων. Η χώρα καταγράφει περισσότερα από 2.300 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατά μέσο όρο ημερησίως, χάρη στην καραντίνα και τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία επέτρεψε τη χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης εμβολίου στο 64% του ενήλικου πληθυσμού.

Τη Δευτέρα, η Ιταλία την ακολούθησε: μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα άνοιξαν μερικώς. Έπειτα από μια κορύφωση σχεδόν 23.000 ημερήσιων λοιμώξεων στα τέλη Μαρτίου, η χώρα έχει κατά μέσο όρο λιγότερα από 13.000 ημερήσια κρούσματα.

Στη Γαλλία, τη χειρότερα πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα με συνολικό αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων (5.565.852), διαφαίνεται μικρή μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων. Στην αρχή της εβδομάδας, η χώρα έπεσε κάτω το όριο, ακόμη υψηλό, των 30.000 νέων ημερήσιων κρουσμάτων.

Αντίθετα, ορισμένες χώρες δίνουν μάχη για να περιορίσουν την επιδημία. Η Κύπρος, την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε 651 νέα ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το νησί της Μεσογείου ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα καραντίνα δύο εβδομάδων.

Η Ευρώπη συγκεντρώνει το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού μολύνσεων από κορωνοϊό παγκοσμίως (148.820.944), αλλά μόνο το 24% των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 1.060.900 θάνατοι καταγράφηκαν στην περιοχή από την έναρξη της επιδημίας, εκ των οποίων σχεδόν 3.600 ημερησίως αυτή την περίοδο, αριθμός που παρουσιάζει επίσης ελαφρά μείωση μετά τα μέσα Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ