ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι άνω των 65, έχουν κατά 94% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν

Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι άνω των 65, έχουν κατά 94% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν
AP/Manu Fernandez

Όσοι πολίτες άνω των 65 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ή Moderna έχουν 94% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία του CDC σχετικά με όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, αφού ο κίνδυνος εισαγωγής σε κάποιο νοσοκομείο είναι μικρότερος κατα 64%.

Σημειώνεται ότι ως πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος, όταν έχουν περάσει δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, έτσι ώστε να έχει αναπτυχθεί στο μεταξύ η ανοσία στον οργανισμό του.

Τα νέα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στο εβδομαδιαίο ιατρικό δελτίο του CDC "Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)" και προέρχονται από την ανάλυση των νοσηλειών για κορονοϊό σε 24 αμερικανικά νοσοκομεία 14 πολιτειών φέτος το Μάρτιο, συνάδουν με εκείνα των κλινικών δοκιμών, οι οποίες είχαν δείξει αποτελεσματικότητα 94% έως 95% για τα εν λόγω εμβόλια. Επίσης ανάλογη αποτελεσματικότητα 94% έχουν δείξει οι μελέτες στο Ισραήλ μετά τους εμβολιασμούς με Pfizer/BioNTech.

«Τα εμβόλια Covid-19 είναι άκρως αποτελεσματικά και τα νέα ευρήματα από τον πραγματικό κόσμο επιβεβαιώνουν τα οφέλη που είχαν παρατηρηθεί στις κλινικές δοκιμές τους, προλαμβάνοντας τις νοσηλείες μεταξύ των πιο ευπαθών», δήλωσε η διευθύντρια του CDC δρ Ροσέλ Γουαλένσκι.

«Καθώς οι εμβολιαστικές προσπάθειες μας συνεχίζουν να διευρύνονται, οι ασθενείς με Covid-19 δεν θα κατακλύζουν τα συστήματα υγείας, αφήνοντας τις νοσοκομειακές κλίνες, το υγειονομικό προσωπικό και τις υπηρεσίες υγείας στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν άλλες ιατρικές παθήσεις», πρόσθεσε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία του CDC, μόλις τo 8% των Αμερικάνων που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech ή της Moderna, δεν προσήλθαν για την δεύτερη.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα απο 5 εκατομμύρια πληθυσμού και έχει αρχίσει να ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θέλουν να δουν περαιτέρω αύξηση του φαινομένου.

Εκτός από το πρόβλημα του να πεισθούν εκατομμύρια άνθρωποι να κάνουν την πρώτη δόση τους, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αναδύεται σταδιακά μια νέα πρόκληση, καθώς φαίνεται σταδιακά να αυξάνεται ο αριθμός των απρόθυμων ή αδιάφορων να εμβολιασθούν πλήρως και με τη δεύτερη δόση, κάτι που θα εξασφάλιζε την καλύτερη δυνατή προστασία τους έναντι του κορωνοϊού.

Οι αιτίες για το πρόβλημα ποικίλουν, από τους όψιμους φόβους ορισμένων για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, μέχρι την αντίληψη ότι η μία μόνο δόση παρέχει επαρκή προστασία (κάτι που δεν ισχύει στα εμβόλια δύο δόσεων). Από την άλλη, υπάρχουν και αντικειμενικά προβλήματα, καθώς έχουν ακυρωθεί αρκετά ραντεβού εμβολιασμού δεύτερης δόσης στις ΗΠΑ εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων ή της διαθεσιμότητας του ίδιου εμβολίου με αυτό που είχε γίνει η πρώτη δόση.

Όχι σπάνια, κάποιος που είχε κάνει την πρώτη δόση με Pfizer, όταν πήγε για τη δεύτερη δόση, υπήρχε διαθέσιμο μόνο το εμβόλιο της Moderna - και το αντίστροφο. Κάπως έτσι, μερικοί άνθρωποι παράτησαν τελείως τη δεύτερη δόση.

Εξαρχής οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές είχαν ανησυχίες ότι θα ήταν δύσκολο να πείσουν τους πάντες να επιστρέψουν για τη δεύτερη δόση σε λίγες μόνο εβδομάδες μετά την πρώτη. Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα, τόσο αυξάνονται και όσοι δεν κάνουν τη δεύτερη δόση. Σε μερικές πολιτείες οι αρχές τηλεφωνούν, στέλνουν μηνύματα (SMS ή email), ακόμη και γράμματα για να υπενθυμίσουν στους πολίτες τη δεύτερη δόση τους.

Οι ενδείξεις από τις κλινικές δοκιμές και από την έως τώρα εμπειρία στον «πραγματικό» κόσμο είναι ότι η παράλειψη της δεύτερης δόσης ενέχει κινδύνους. Σε σχέση με τις δύο δόσεις, η μία μόνο δόση πυροδοτεί μια ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση και μπορεί να αφήνει ορισμένους μερικά εμβολιασμένους πιο ευάλωτους στη λοίμωξη Covid-19. Ακόμη, μια μόνο δόση πιθανώς σημαίνει προστασία μικρότερης διάρκειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ