ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: YouTubers αντιμέτωποι με απέλαση για βίντεο «φάρσα» με ψεύτικη μάσκα

Ινδονησία: YouTubers αντιμέτωποι με απέλαση για βίντεο «φάρσα» με ψεύτικη μάσκα
CNNi

Δύο YouTubers βρίσκονται αντιμέτωποι με απέλαση από το Μπαλί λόγω ενός βίντεο «φάρσα» που τους έδειχνε να παραβιάζουν τα τοπικά μέτρα κορωνοϊού για τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Τα διαβατήρια των Τζος Πάλερ Λιν και Λέιλα Σε κατασχέθηκαν από τις αρχές και πλέον οι δύο τους είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αναγκαστούν να φύγουν από την Ινδονησία, λόγω του βίντεο. Ο Λιν είναι από την Ταϊβάν αλλά ζει στις ΗΠΑ, ενώ η Σε είναι Ρωσίδα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο βίντεο, που δημοσιεύθηκε στο YouTube στις 22 Απριλίου, η Σε προσπαθεί να μπει σε ένα παντοπωλείο, αλλά δεν της το επιτρέπουν επειδή δεν φορά μάσκα. Στη συνέχεια ο Λιν «ζωγραφίζει» μία μάσκα στο πρόσωπό της και τελικά εκείνη καταφέρνει να μπει στο κατάστημα.

Σημειώνεται ότι το κανάλι του Λιν στο YouTube έχει 3,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και, όπως είναι αναμενόμενο, το επίμαχο βίντεο έγινε viral.

Στην Ινδονησία εφαρμόζεται με αυστηρότητα το μέτρο της χρήσης μάσκας. Η αστυνομία μπορεί να επιβάλει πρόστιμα στην πρώτη παράβαση, αλλά και να απελαύνει τους ξένους στη δεύτερη παράβαση.

Παρότι η συγκεκριμένη παράβαση ήταν η πρώτη για τους δύο YouTuber, το βίντεο κέρδισε τόσο μεγάλη προσοχή, που οι αρχές του Μπαλί κατάσχεσαν τα διαβατήριά τους. Τώρα η υπηρεσία μετανάστευσης θα αποφασίσει αν θα απελαθούν από τη χώρα.

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της φάρσας τους, οι δύο YouTuber ζήτησαν συγγνώμη, με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Λιν στο Instagram.

«Η πρόθεση αυτού του βίντεο δεν ήταν να δείξουμε ασέβεια, ούτε να καλέσουμε οποιονδήποτε να μην φορά μάσκα», ανέφερε ο Λιν και συμπλήρωσε πως στόχος ήταν να διασκεδάσει τον κόσμο, καθώς αυτή είναι η δουλειά του. «Υπόσχομαι να μην το ξανακάνω» ανέφερε ακόμη στο βίντεο.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι αστυνομικοί φαίνεται να έχουν υιοθετήσει μια πιο «εναλλακτική» προσέγγιση για να τιμωρήσουν όσους παραβιάζουν τα μέτρα.

Αυστραλιανό ειδησεογραφικό κανάλι ανέφερε ότι δύο τουρίστες διατάχθηκαν να κάνουν push-ups ως τιμωρία για χαλάρωση μάσκας.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι έχουν δοθεί 8.864 πρόστιμα για μη συμμόρφωση μάσκας στο Μπαλί σε μία εβδομάδα. Το νησί είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους ξένους τουρίστες και πολλοί επέλεξαν να ξεφύγουν από την πανδημία εκεί αντί να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η Ινδονησία έχει 1.651.794 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και περίπου 45.000 θανάτους.

Με πληροφορίες από YouTubers face deportation from Bali over fake mask stunt, by Lilit Marcus, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ