ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - Κορωνοϊός: Πρώτα δείγματα αλλαγής τάσης στην αύξηση των κρουσμάτων

Γερμανία - Κορωνοϊός: Πρώτα δείγματα αλλαγής τάσης στην αύξηση των κρουσμάτων
AP Photo

Για τα πρώτα δείγματα «αλλαγής τάσης» στην εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για «εικόνα της στιγμής» ή για αξιόπιστη ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Το τρίτο κύμα φαίνεται ότι έχει ανακοπεί, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι είναι πολύ νωρίς για να σημάνουμε λήξη του συναγερμού.

Βλέπουμε μια «αλλαγή τάσης», με τον αριθμό των κρουσμάτων να σταθεροποιείται, καθώς ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες έπεσε στο 154,9 για πρώτα φορά έπειτα από δύο εβδομάδες, σημείωσε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά ανέφερε ταυτόχρονα ότι «αυτό δεν αρκεί», καθώς δεν διαφαίνεται ακόμη μείωση των αριθμών και οι ασθενείς με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πολλοί και εξακολουθούν να αυξάνονται. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Βίλερ, τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται μεταξύ των παιδιών και των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών. «Τα παιδιά συμβάλλουν οπωσδήποτε στην κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμηση του κινδύνου δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ο κίνδυνος μακροπρόθεσμων συνεπειών της Covid-19 στα παιδιά. «Μπορεί να πλήξει ένα στα δέκα παιδιά, αλλά ούτε αυτό πρέπει να το επιτρέψουμε», δήλωσε, ενώ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης παγκοσμίως, τόνισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα έχει τελειώσει μόνο όταν θα έχει τελειώσει παντού - αυτό θα συμβεί με μέτρα προστασίας και εμβολιασμό».

Η εξέλιξη της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού στην Γερμανία επιταχύνεται στο μεταξύ συνεχώς, με νέο ρεκόρ 1,1 εκατομμυρίου εμβολιασμών κατά την χθεσινή μέρα. «Είναι σχεδόν το 1% του συνολικού πληθυσμού και αυτό ακριβώς δείχνει πόσο έχουμε επιταχύνει την προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Σπαν, για να επισημάνει ταυτόχρονα ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης», καθώς έχουν δεχτεί τουλάχιστον την α' δόση του εμβολίου 20 εκατομμύρια πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι εντός Ιουνίου θα καταστεί εφικτό να καταργηθεί η σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες, καθώς, όπως είπε, θα υπάρχει ακόμη χρόνος αναμονής για τον εμβολιασμό.

«Τον Ιούνιο θα παραλάβουμε τα περισσότερα εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά όχι τόσα ώστε να μπορούμε να εμβολιάσουμε τα άτομα από 12 έως 60 ετών εντός του μήνα. Είναι σημαντικό να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις», κατέληξε ο κ. Σπαν.

Οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να προκαλέσουν κοινωνική διαίρεση

Τον κίνδυνο της κοινωνική διάσπασης λόγω της μη τήρησης της σειράς των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού επισήμανε ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς και υπερασπίστηκε την προκαθορισμένη προτεραιότητα.

«Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να γίνει κοινωνικό θέμα. Οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να προκαλέσουν κοινωνική διαίρεση. Δεν είναι η παρουσία γιατρών στον φιλικό μας κύκλο το κριτήριο για να αποφασισθεί εάν θα κλεισθούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Αποκλειστικό κριτήριο είναι η προκαθορισμένη προτεραιότητα», δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξή στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND) ο νυν αντικαγκελάριος.

«Είναι καλό το γεγονός ότι υπάρχει μια υποχρεωτική σειρά εμβολιασμών. Εφόσον το εμβόλιο είναι σπάνιο, πρέπει να διατηρήσουμε τη σειρά. Θα προτιμούσα να διατηρήσουμε τη σειρά προτεραιότητας των εμβολιασμών για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το να διακινδυνεύσουμε μια μάχη για τον εμβολιασμό στην οποία θα κυριαρχήσουν τελικά οι πλουσιότεροι με τις διασυνδέσεις και τις επαφές τους», τόνισε ο σοσιλαδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος

«Η τοπική αυτοδιοίκηση και τα κρατίδια θα πρέπει να αναπτύξουν πιο γρήγορα στρατηγικές για τον εμβολιασμό ατόμων που κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές. Κανείς δεν ωφελείται εάν εμβολιαστούν τα ευγενή προάστια, αλλά η πανδημία στις κοινωνικά μειονεκτούσες περιοχές παραμένει ανεξέλεγκτη», τόνισε ο Σολτς.

Όσον αφορά το θέμα της παροχής μεγαλύτερης ελευθερίας για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, είπε:

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να καθοδηγείται από συζητήσεις για μια υποτιθέμενη δικαιοσύνη σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά μάλλον να εξετάσουμε το ζήτημα αποκλειστικά από ιατρική άποψη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών από τους οποίους δεν προέρχεται κανένας κίνδυνο έχει νόημα από λοιμωξιολογική άποψη. Δεν το νομίζω. Και τότε δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί πλέον και νομικά», κατέληξε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σύντομα θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για όσους εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία έχουν εμβολιαστεί σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον μία φορά 20,5 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 24,7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν κάνει κα τις δόσεις του εμβολίου 6,1 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 7,4% του πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ