ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας «χτυπά» τη διαφθορά και απαγορεύει στους καρδινάλιους να δέχονται «δώρα»

Ο Πάπας «χτυπά» τη διαφθορά και απαγορεύει στους καρδινάλιους να δέχονται «δώρα»
AP Photo/Andrew Medichini, Pool

Νέα πρωτοβουλία με στόχο την πρόληψη τυχόν περιπτώσεων διαφθοράς στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Με προσωπική του απόφαση, ο ποντίφικας απαγόρευσε σε καρδινάλιους, υψηλόβαθμους κληρικούς και υπεύθυνους εκκλησιαστικών οργανισμών εν γένει, να δέχονται δώρα αξίας μεγαλύτερης των 40 ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία να βεβαιώνουν ότι δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τρομοκρατική δράση -δηλώνοντας, επίσης, ότι όλα τα χρηματικά ποσά στην κατοχή τους είναι νόμιμης προέλευσης.

Οι καρδινάλιοι δεν θα μπορούν στο εξής να κάνουν καταθέσεις σε «φορολογικούς παραδείσους» (ούτε μέσω τρίτων προσώπων) και θα τους απαγορεύεται να επενδύουν χρήματα σε επιχειρήσεις που δεν σέβονται τις διδαχές και τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει υπογράψει, παράλληλα, και απόφαση με την οποία έχει επιβάλει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στον τομέα των εργολαβιών και προμηθειών.

«Η διαφθορά μπορεί να παρουσιαστεί με σειρά διαφορετικών τρόπων και μορφών», τόνισε ο ποντίφικας για να προσθέσει:

«Για τον λόγο αυτό, οι καλύτεροι κανόνες σε διεθνές επίπεδο προβλέπουν για το δημόσιο τομέα, ειδικές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση των συγκρούσεων συμφερόντων, των πελατειακών πρακτικών και της διαφθοράς γενικότερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ