ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Κόβει την ανάσα η μεγαλύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο

Πορτογαλία: Κόβει την ανάσα η μεγαλύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο
EPA / OCTAVIO PASSOS

Κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά, μέσα στο αναγνωρισμένο από την Unesco Γεωπάρκο της Αρούκα, η μακρύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα του κόσμου κρέμεται από ύψος 175 μέτρων, πάνω από τον ποταμό Πάιβα.

Βρίσκεται κοντά στην πόλη Αρούκα, στη βόρεια Πορτογαλία, και τα πολυαναμενόμενα εγκαίνιά της έγιναν σήμερα, Μ.Πέμπτη.

Ο Ουγκό Σαβιέρ είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που τόλμησαν να την διασχίσουν.

«Ωχ… να' μαστε!» είπε ο 42χρονος με άγχος, μόλις πάτησε το πόδι του, με περίσσιο θάρρος, στη διάφανη μεταλλική κατασκευή, μήκους 516 μέτρων, μαζί με έναν επίσης νευρικό φίλο του και έναν ξεναγό.

Το τοπίο είναι γαλήνιο, όμως το να διασχίσει κανείς τη γέφυρα απαιτεί γερά νεύρα. Καθώς στερεώνεται σε μεταλλικά καλώδια και δύο τεράστιους πύργους στις δύο άκρες της, η κατασκευή ταλαντεύεται με το παραμικρό βήμα.

«Φοβόμουν λίγο, όμως το άξιζε» λέει ο Σαβιέρ, έχοντας περάσει στην άλλη πλευρά. «Ήταν φανταστικό, μια μοναδική εμπειρία, μια έκρηξη αδρεναλίνης».

Η γέφυρα άνοιξε σήμερα μονάχα για ντόπιους, όμως από τη Δευτέρα όλοι θα μπορούν να την επισκεφθούν, έχοντας κάνει κράτηση.

Οι ντόπιοι ελπίζουν ότι το αξιοθέατο, με κόστος περίπου 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, που χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να κατασκευαστεί, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της περιοχής, ειδικά μετά την καταστροφική πανδημία Covid-19.

Καθώς στεκόταν στη γέφυρα, η δήμαρχος της Αρούκα, Μαργκαρίντα Μπελέμ, δήλωσε πως η γέφυρα αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι για να μετακομίσουν και να μείνουν στην περιοχή.

«Οι προκλήσεις, που έπρεπε να υπερπηδήσουμε, ήταν πολλές… όμως τα καταφέραμε», είπε στο πρακτορείο Reuters η δήμαρχος με υπερηφάνεια, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει άλλη γέφυρα σαν κι αυτή στον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ