ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Ανοίγουν καταστήματα, σινεμά, μπαρ και εστιατόρια στις 19 Μαΐου

Κορωνοϊός - Γαλλία: Ανοίγουν καταστήματα, σινεμά, μπαρ και εστιατόρια στις 19 Μαΐου
(AP Photo/Michel Spingler, File)

Τη σταδιακή επαναλειτουργία καταστημάτων, χώρων πολιτισμού -ανάμεσά τους κινηματογράφοι κια μουσεία-, εξωτερικών χώρων σε μπαρ και εστιατόρια από τις 19 Μαΐου ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μεταφερθεί στις 21:00.

Από τις 9 Ιουνίου θα ξανανοίξουν στο εσωτερικό οι καφετέριες και τα εστιατόρια και η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετατεθεί στις 23.00. Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, εφόσον το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, θα αρθεί στις 30 Ιουνίου.

«Το σημείο μηδέν, ήταν η επαναλειτουργία των σχολείων στις 26 Απριλίου. Αναλάβαμε να υλοποιήσουμε αυτήν την εκπαιδευτική προτεραιότητα και αυτή τη στρατηγική να ζήσουμε με τον ιό, ακόμα κι αν βρισκόμασταν μπροστά σε έναν υψηλό δείκτη επίπτωσης, υψηλότερο από εκείνον των γειτόνων μας», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τα αποσπάσματα συνέντευξης που δημοσίευσαν οι εφημερίδες στον ιστότοπό τους.

«Κατόπιν θα ανοίξουμε σε τέσσερις φάσεις. Στις 3 Μαΐου, τέλος στα δικαιολογητικά και τους περιορισμούς των μετακινήσεων. Από τις 19 Μαΐου, θα μπορέσουμε να βρούμε ξανά την τέχνη του να ζούμε με τον γαλλικό τρόπο, παραμένοντας προσεκτικοί και υπεύθυνοι: το κέφι μας, ο πολιτισμός μας, ο αθλητισμός…», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τα μπαρ και τα εστιατόρια, σε κάθε τραπέζι ο μέγιστος αριθμός πελατών θα ανέρχεται σε έξι.

Τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες θεάματος με καθιστό κοινό θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν με μέγιστο αριθμό 800 ατόμων στο εσωτερικό τους, 1.000 στο εξωτερικό τους. Το ίδιο ισχύει για τις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι εκδηλώσεις με πάνω από 1.000 ανθρώπους θα επιτραπούν στις 30 Ιουνίου, με υγειονομικό πάσο, δηλαδή με την παρουσίαση ενός αρνητικού τεστ ή ενός πιστοποιητικού ανοσοποίησης.

Από τις 9 Ιουνίου, οι ξένοι τουρίστες με «υγειονομικό πάσο» θα επιτρέπεται να επισκεφθούν τη Γαλλία ξανά, σύμφωνα με μια πηγή με γνώση της συνέντευξης που μίλησε στο Reuters.

Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα είναι προσωρινό και θα μπορούσε να καθυστερήσει ανά περιφέρεια, σε περιοχές όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται στα όρια του κορεσμού ή ο δείκτης επίπτωσης υπερβαίνει τα 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, γράφει η Le Parisien.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ