ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Ισραήλ: Τα συλλυπητήριά της εκφράζει η ΕΕ

Τραγωδία στο Ισραήλ: Τα συλλυπητήριά της εκφράζει η ΕΕ
AP Photo

Τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στο θρησκευτικό προσκύνημα στο Όρος Μερόν του Ισραήλ, εκφράζει η ΕΕ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο αναφέρει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της σε οικογένειες και φίλους των θυμάτων και στον λαό του Ισραήλ και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Συλλυπητήριο μήνυμα για την τραγωδία στο Ισραήλ, απέστειλε νωρίτερα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι σκέψεις μας είναι με τον ισραηλινό λαό που θρηνεί για την ανείπωτη τραγωδία στο Όρος Μερόν» στο βόρειο Ισραήλ, όπου τουλάχιστον 44 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής, αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, στο ΥΠΕΞ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν οικείους τους και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό, όταν κατέρρευσε τμήμα κερκίδων στον χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ετήσιο θρησκευτικό προσκύνημα στην πόλη Μερόν, στο βόρειο Ισραήλ.

Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός ραβίνου του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ, για ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές.

Τα εκστατικά πλήθη κατέκλυσαν τον χώρο παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων δημόσιας υγείας να αποφεύγονται οι συναθροίσεις εξαιτίας του κινδύνου μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως συνειδητοποίησαν πως άνθρωποι είχαν υποστεί ασφυξία ή είχαν ποδοπατηθεί μόνο όταν ένας από τους οργανωτές πήρε τηλεβόα και άρχισε να καλεί να αραιώσει αμέσως το πλήθος.

Ο εορτασμός στο Όρος Μερόν, στο ομώνυμο χωριό, ήταν μια από τις μεγαλύτερες μαζικές συναθροίσεις στο Ισραήλ – και πιθανόν όχι μόνο – αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού πριν από έναν και πλέον χρόνο.

Επιτράπηκε να γίνει εξαιτίας του ότι έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, με πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 53% του πληθυσμού άνω των 20 ετών, να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν χαοτικές σκηνές, με αλλόφρονες πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες. Πτώματα κείτονται πάνω σε φορεία, καλυμμένα με κουβέρτες, ενώ δεκάδες ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες.

Μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «δυσβάστακτη καταστροφή» και πρόσθεσε «όλοι προσευχόμαστε να είναι καλά τα θύματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ