ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας η αξιολόγηση του εμβολίου της Moderna

AP/John Locher

Μέχρι τις 7 Μαΐου αναμένεται να έχει αξιολογηθεί η έκτακτη χρήση του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού, καθώς επίσης και άλλων δυο κινέζικων εμβολίων σύμφωνα με την βοηθό γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαριάντζελα Σιμάο.

Η Σιμάο δήλωσε την Παρασκευή, ότι η ανεξάρτητη επιτροπή του ΠΟΥ αξιολογεί το εμβόλιο της Moderna, αλλά και ένα εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, ενώ θα εξετάσει και ένα άλλο σημαντικό κινεζικό εμβόλιο που παρασκευάζεται από την by Sinovac Biotech, την επόμενη εβδομάδα.

«Έτσι, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας ή στο τέλος της, θα έχουμε την τελική αξιολόγηση αυτών των τριών εμβολίων» σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει την πιθανότητα να συνταγογραφείται το ανοσοκατασταλτικό φάρμακο Olumiant (δραστική ουσία μπαρισιτινίμπη) σε ασθενείς -από την ηλικία των 10 ετών- που νοσηλεύονται με Covid-19, όπως ανακοίνωσε την Μ.Πέμπτη.

Βάσει της σχετικής ανακοίνωσης, ο ΕΜΑ ξεκίνησε την αποτίμηση του φαρμάκου αυτού σε ασθενείς που νοσηλεύονται και χρειάζονται οξυγόνο.

Το Olumiant είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που σήμερα χορηγείται σε ενήλικες πάσχοντες από μέτριας ή σοβαρής μορφής ρευματοειδή πολυαρθρίτιδα ή από ατοπική δερματίτιδα.

Η ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος που πλήττει τις αρθρώσεις. Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα πρόκειται για χρόνια φλεγμονή του δέρματος που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Ο ΕΜΑ θα εξετάσει τα δεδομένα που έχει υποβάλει η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του Olumiant.

Μεταξύ αυτών είναι και τα αποτελέσματα μελετών σε ασθενείς με νέο κορωνοϊό, ώστε να εκτιμήσει αν θα πρέπει να επεκταθεί η χρήση του.

Ο Οργανισμός θα υποβάλει μέχρι τον Ιούλιο την πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης