ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer: Κατατέθηκε στον ΕΜΑ το αίτημα για εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών

Εμβόλιο Pfizer: Κατατέθηκε στον ΕΜΑ το αίτημα για εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά (Φωτογραφία αρχείου) John Thys, Pool via AP

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το επίσημο αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τον εμβολιασμό «υπό όρους» των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

«Συμμεριζόμαστε την επείγουσα ανάγκη για επέκταση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, προκειμένου να συμπεριλάβουμε νεότερες ηλικίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο CEO της Pfizer.

Οι BioNTech και Pfizer ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα να εγκρίνουν άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου τους για εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Η αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις με έξι εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό το εμβόλιο της BioNTech να λάβει έγκριση για χρήση στην ΕΕ από αυτή την ηλικιακή ομάδα ήδη από τον Ιούνιο. Η εκπρόσωπος της εταιρίας, ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης.

Δοκιμή που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου έδειξε πως το εμβόλιο των δύο εταιριών κατά της COVID-19 είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε εφήβους.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που χορηγείται σε δύο δόσεις, έχει ήδη λάβει άδεια χρήσης για όσους είναι 16 ετών και άνω.

Οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και πιο πιθανό να μολυνθούν χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τους την COVID-19 στους άλλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ