ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρά» ΕΕ κατά Ρωσίας: Απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου σε Ευρωπαίους αξιωματούχους

«Πυρά» ΕΕ κατά Ρωσίας: Απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου σε Ευρωπαίους αξιωματούχους
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Virginia Mayo

Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε -όπως αναμενόταν- η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε οκτώ Ευρωπαίους αξιωματούχους, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε Ρώσους πολίτες.

Με κοινή ανακοίνωσή τους η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι καταδικάζουν την απόφαση της Μόσχας, αναφέροντας ότι η ενέργεια αυτή είναι «απαράδεκτη, δεν έχει καμία νόμιμη βάση και είναι εντελώς ανεδαφική». Παράλληλα, σημειώνει ότι στοχεύει απευθείας την ΕΕ και όχι μόνο τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται.

Τέλος, τονίζεται ότι «η ΕΕ έχει το δικαίωμα να λάβει κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην απόφαση των ρωσικών αρχών».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ανάμεσα στα πρόσωπα στα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος σε ρωσικό έδαφος περιλαμβάνεται η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε τον Μάρτιο κυρώσεις κατά δύο Ρώσων που κατηγορούνται για την καταδίωξη γυναικών και ανδρών ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία.

Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά τεσσάρων Ρώσων αξιωματούχων του περιβάλλοντος του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ