ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ινδία: Σημαντική ήττα για τον πρόεδρο Μόντι στη Δυτική Βεγγάλη

Εκλογές Ινδία: Σημαντική ήττα για τον πρόεδρο Μόντι στη Δυτική Βεγγάλη
Η Μάματα Μπάνερτζι και το Κογκρέσο Τρίναμουλ (TMC) κέρδισαν τις εκλογές στο ινδικό κρατίδιο AP Photo

Eκλογική ήττα υπέστη χθες το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) της εθνικιστικής ινδουιστικής παράταξης του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στη Δυτική Βεγγάλη, ομόσπονδο κράτος-κλειδί 90 εκατομμυρίων κατοίκων.

Έπειτα από τις τοπικές εκλογές στις οποίες δόθηκε σκληρή μάχη και καταγράφηκαν αρκετά βίαια επεισόδια, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών το αντίπαλο Κογκρέσο Τρίναμουλ (TMC) υπό την Μάματα Μπάνερτζι οδεύει σε νίκη και η ίδια σε τρίτη θητεία στο αξίωμα της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στην Ινδία.

Χιλιάδες υποστηρικτές του TMC βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, παρά την απαγόρευση των εορτασμών εξαιτίας της εκρηκτικής εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

«Η νίκη αυτή έσωσε την ανθρωπότητα, τον ινδικό λαό. Είναι νίκη της Ινδίας», είπε η κυρία Μπάνερτζι, σφοδρή επικρίτρια του κ. Μόντι, σε ομιλία της χθες.

Συνολικά κάπου 175 εκατομμύρια πολίτες σε πέντε ομόσπονδα κράτη της Ινδίας κλήθηκαν στις κάλπες τον περασμένο μήνα: στη Δυτική Βεγγάλη (ανατολικά), στο Ασάμ (βορειοανατολικά), στο Ταμίλ Ναντού (νοτιοανατολικά), στην Κεράλα (νοτιοδυτικά) και στο Πούντουτσερι (νοτιοανατολικά).

Στη Δυτική Βεγγάλη, ο Ναρέντρα Μόντι και ο στενός του συνεργάτης Αμίτ Σα συμμετείχαν πολύ ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για να αποσπάσουν την εξουσία από την κυρία Μπάνερτζι, η οποία κυριαρχεί στο ομόσπονδο κράτος αυτό από το 2011. Οργανώθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις του BJP, με τη συμμετοχή σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος.

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων αποδίδεται εν μέρει η έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ινδία.

Στο ομόσπονδο κράτος Ασάμ, το BJP διατηρήθηκε στην εξουσία.

Στο Πούντουτσερι, το BJP, που είχε σκοπό να αυξήσει την επιρροή του στο νότιο τμήμα της χώρας, αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση χάρη σε μια συμμαχία.

Στο Ταμίλ Ναντού, ο Μ.Κ. Στάλιν οδήγησε το κόμμα του, το Ντράβιντα Μουνέτρα Καζαγκάμ (DMK), στην εξουσία, θριαμβεύοντας επί της συμμαχίας που κυβερνούσε, με την οποία ήταν σύμμαχο το BJP.

Στην Κεράλα, όπου το κυβερνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο κόμμα δεν έχει ως εδώ παρά ήσσονα ρόλο, μια συμμαχία της αριστεράς υπό το κόμμα του Κογκρέσου παρέμεινε στην εξουσία επικρατώντας άνετα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ