ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν φιλοξενεί σύνοδο ειδικών στην ασφάλεια των αερομεταφορών

Η Κομισιόν φιλοξενεί σύνοδο ειδικών στην ασφάλεια των αερομεταφορών
REUTERS/Vincent Kessler

Τους τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας στα αεροδρόμια θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα εμπειρογνώμονες από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει μια σύνοδο ειδικών στην ασφάλεια των αερομεταφορών και από τα 28 κράτη μέλη, όπως δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Μεταφορές Βιολέτα Μπουλτς. Αξιωματούχος της ΕΕ διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει την 31η Μαρτίου. Εξάλλου, μια σύνοδος εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των χερσαίων μεταφορών προγραμματίζεται να γίνει την 11η Απριλίου.

Δεν είναι προκαθορισμένο το πρόγραμμα ή η θεματολογία των συνόδων αυτών μέχρι τώρα. Ο αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων ελέγχων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να ζητηθεί η εγκατάσταση συσκευών ασφαλείας όπως σαρωτές σώματος στις εισόδους των αεροδρομίων, ο αξιωματούχος είπε πως αυτή είναι μια απόφαση που επαφίεται στις εθνικές αρχές.
Το να προστεθούν κι άλλες διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας μπορεί να μη βελτιώσει την ασφάλεια, επισήμανε ο μεγαλύτερος σύνδεσμος των εταιρειών που διαχειρίζονται αεροδρόμια στην ΕΕ, το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων Ευρώπης (ACI Europe), αναφέρει τηλεγράφημα του Aθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε αντιθέτως να προκαλέσει «προβλήματα» και να «δημιουργήσει νέα ευάλωτα σημεία από την άποψη της ασφάλειας», καθώς εάν οι έλεγχοι γίνονται νωρίτερα, απλώς θα μετακινηθούν οι στόχοι πιθανών επιθέσεων, εξήγησε ο φορέας αυτός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ