ΚΟΣΜΟΣ

Lockdown - Γαλλία: Πρώτο βήμα χαλάρωσης των μέτρων με επάνοδο μαθητών στα σχολεία

Lockdown - Γαλλία: Πρώτο βήμα χαλάρωσης των μέτρων με επάνοδο μαθητών στα σχολεία
AP Photo/Michel Euler

Με την επιστροφή των μαθητών γυνασίου και λυκείου στη διά ζώσης εκπαίδευση και την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις έγινε σήμερα, Δευτέρα, το πρώτο βήμα στον «οδικό χάρτη» άρσης του lockdown στη Γαλλία που έχει χαράξει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το επόμενο βήμα προβλέπεται για τις 19 Μαΐου με την περιορισμένη επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων, κινηματογράφων, μουσείων, θεάτρων και εξωτερικών χώρων μπαρ και εστιατορίων, όπως και τη μεταφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 21.00 το βράδυ.

Στις 9 Ιουνίου, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23.00 και τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να υποδεχθούν, με περιορισμούς, πελάτες και στο εσωτερικό.

Η πλήρης άρση των περιορισμών προβλέπεται για τις 30 Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό υπόκειται, εντούτοις, στην εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης.

Η χαλάρωση των μέτρων αρχίζει ενόσω παρατηρείται στη Γαλλία μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, σε ποσοστό 13% και 18% αντίστοιχα τις τελευταίες επτά ημέρες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως προς την επάνοδο των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στις τάξεις, ήλθε μία εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών του δημοτικού, και έπειτα από δύο εβδομάδες τηλεκπαίδευσης, τις οποίες ακολούθησαν δύο εβδομάδες σχολικών διακοπών.

Η επιστροφή των μαθητών λυκείου στη διά ζώσης εκπαίδευση συνοδεύεται από εναλλαγή μαθημάτων με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως.

Για τα γυμνάσια, η επιστροφή στην τάξη έγινε με φυσική παρουσία, με εξαίρεση τους μαθητές των δύο μεγαλύτερων τάξεων στα 15 διαμερίσματα που έχουν περισσότερο πληγεί από την πανδημία της Covid-19. Και εκείνοι θα ακολουθήσουν μία εναλλαγή μαθημάτων με φυσική παρουσία και τηλεκπαίδευση.

Στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, οι Καντάν και Νατάν, μαθητές της πρώτης τάξης του γυμνασίου, δεν έκρυβαν την ανυπομονησία τους.

«Ανυπομονώ να ξαναδώ τους συμμαθητές μου, να μπορέσουμε να μιλήσουμε, να ξανακάνω όσα έκανα πριν» λέει ο 11χρονος Καντάν.

Υπό το φως της εύθραυστης επιδημιολογικής κατάστασης, οι Αρχές διατήρησαν το πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμοζόταν πριν από τις διακοπές: το κλείσιμο μιας τάξης θα διατάσσεται μόλις καταγραφεί το πρώτο θετικό κρούσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ