ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά θα απαντήσουμε σε μία επιθετική Ρωσία

Μπλίνκεν: Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά θα απαντήσουμε σε μία επιθετική Ρωσία
Ben Stansall/Pool Photo via AP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν μία πιο σταθερή σχέση με τη Ρωσία, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν και πόσο επιθετικά θα αποφασίσει το Κρεμλίνο να ενεργήσει, διαμηνύει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Ο πρόεδρος [Τζο] Μπάιντεν είναι ξεκάθαρος εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και προτού να αναλάβει την προεδρία, ότι αν η Ρωσία επιλέξει να ενεργήσει απερίσκεπτα ή επιθετικά, θα απαντήσουμε» δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ, στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ της G7 στο Λονδίνο.

«Όμως δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση: θα προτιμούσαμε μια πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη σχέση. Και αν η Ρωσία κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα κάνουμε το ίδιο και εμείς» προσέθεσε.

Για την Κίνα, ο Μπλίνκεν είπε ότι η Δύση δεν προσπαθεί να την περιορίσει. «Δεν είναι ο στόχος να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την Κίνα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες, στους οποίους έχουν επενδύσει τόσο πολύ οι χώρες μας επί πολλές δεκαετίες» επισήμανε.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η χώρα θα αδράξει την ευκαιρία και θα δεσμευτεί στη διπλωματία, ώστε «να δούμε αν υπάρχουν τα μέσα για να προχωρήσουμε προς τον στόχο της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου».

«Αναμένουμε επομένως να δούμε όχι μόνο τι λέει η Βόρεια Κορέα, αλλά επίσης και τι θα κάνει στην πραγματικότητα τις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες» συνέχισε.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρησιμοποιήσει τη διπλωματία, αλλά και «μέσα αποτροπής» για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα απάντησε ότι ο Μπάιντεν διατηρεί την «εχθρική πολιτική» που ακολουθούν οι ΗΠΑ απέναντί της εδώ και μισό αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ