ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ινδία: Εφιαλτικές προβλέψεις ακόμα κι αν «όλα πάνε καλά»

Κορωνοϊός - Ινδία: Εφιαλτικές προβλέψεις ακόμα κι αν «όλα πάνε καλά»
AP Photo/Amit Sharma

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι λόγω της Covid-19 αυξάνονται με άκρως ανησυχητική ταχύτητα στην Ινδία, χωρίς να διαφαίνεται το τέλος της κρίσης, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι επόμενες εβδομάδες στη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα είναι «φρικτές».

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια σήμερα, Τρίτη, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, με τους νεκρούς να ξεπερνούν επίσημα τους 220.000. Ο πραγματικός αριθμός μολύνσεων και θανάτων εκτιμάται κατά πολύ μεγαλύτερος, γεγονός που αντικατροπτίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της χώρας.

Από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να επιταχύνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα κρεματόρια -κυρίως στο Νέο Δελχί- πασχίζουν να ανταποκριθούν στην κατάσταση. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει έξω από τα υπερπλήρη νοσοκομεία, ενώ αυτοσχέδια κρεματόρια στήνονται σε πάρκινγκ και πάρκα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Η εκθετική και ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού αποδίδεται στις πιο εύκολα μεταδιδόμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτραπούν οι μαζικές συγκεντρώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα. Ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας της χώρας αρνήθηκε να εκτιμήσει τον λόγο για τον οποίο οι αρχές δεν ήταν καλύτερα προετοιμασμένες. Ωστόσο το κόστος είναι σαφές: οι πολίτες πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου και νοσοκομειακών κλινών ή επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν τεστ κορωνοϊού.

Ο επίσημος ημερήσιος μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από 65.000 την 1η Απριλίου σε περίπου 370.000 και οι ημερήσιοι θάνατοι, από 300 σε πάνω από 3.000.

Σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 357.229 νέες μολύνσεις και 3.449 θανάτους από την Covid-19, το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

O πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπράουν, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι Ινδoί αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής με τους οποίους βρίσκεται σε επικοινωνία, πιστεύουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες.

«Προσπάθησα να τους πω ότι αν όλα πάνε πολύ καλά, τα πράγματα θα είναι τρομακτικά για τις επόμενες εβδομάδες. Ενδεχομένως και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να δοθεί έμφαση στα «κλασσικά» μέτρα δημόσιας υγείας: στοχευμένα lockdown, περισσότερα τεστ, καθολική χρήση μάσκας και αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων.

«Αυτό θα σπάσει τον κύκλο μετάδοσης αυτού του κύματος», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ