ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Ινδία - Αρνητικό ρεκόρ θανάτων με 3.780 νεκρούς σε 24 ώρες

Κορωνοϊός: Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Ινδία - Αρνητικό ρεκόρ θανάτων με 3.780 νεκρούς σε 24 ώρες
AP Photo / Anupam Nath, File

Αύξηση ρεκόρ σημειώθηκε στους ημερήσιους θανάτους από την COVID-19 στην Ινδία που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία. 

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 στην Ινδία κατέγραψε ημερήσια αύξηση ρεκόρ στους 3.780 θανάτους, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, μία ημέρα μετά, αφού η Ινδία έγινε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια περιστατικά μόλυνσης.

Ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε σήμερα κατά 382.315, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια χθες, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, με τους νεκρούς να ξεπερνούν επίσημα τους 220.000. Ο πραγματικός αριθμός μολύνσεων και θανάτων εκτιμάται κατά πολύ μεγαλύτερος, γεγονός που αντικατροπτίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της χώρας.

Από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να επιταχύνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα κρεματόρια -κυρίως στο Νέο Δελχί- πασχίζουν να ανταποκριθούν στην κατάσταση. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει έξω από τα υπερπλήρη νοσοκομεία, ενώ αυτοσχέδια κρεματόρια στήνονται σε πάρκινγκ και πάρκα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Η εκθετική και ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού αποδίδεται στις πιο εύκολα μεταδιδόμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτραπούν οι μαζικές συγκεντρώσεις θρησκευτικού χαρακτήρα. Ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας της χώρας αρνήθηκε να εκτιμήσει τον λόγο για τον οποίο οι αρχές δεν ήταν καλύτερα προετοιμασμένες. Ωστόσο το κόστος είναι σαφές: οι πολίτες πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου και νοσοκομειακών κλινών ή επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν τεστ κορωνοϊού.

Αποστολή βοήθειας

Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακας διεθνής επιχείρηση αρωγής από πολλές χώρες που υποσχέθηκαν τη βοήθειά τους. Ήδη οι πρώτες ποσότητες ιατρικού υλικού έφθασαν από τις ΗΠΑ που θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων, ενώ η Ελλάδα δήλωσε έτοιμη προς αποστολή βοήθειας υγειονομικού υλικού.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα των ινδικών αρχών και μέσω τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έχει έτοιμες προς αποστολή 90 φιάλες οξυγόνου συνολικής χωρητικότητας 440 λίτρων, καθώς και υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια και λοιπά μέσα αυτοπροστασίας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ