ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Στις 9 Απριλίου ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία

ΟΗΕ: Στις 9 Απριλίου ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία
O ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα REUTERS

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε σήμερα πως η 9η Απριλίου είναι η ημερομηνία στόχος για την έναρξη του νέου γύρου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Αναμένω και ελπίζω...ότι στον επόμενο γύρο των συζητήσεων δεν θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο οι αρχές – εξαντλήσαμε αυτό το θέμα – υπάρχουν πολλά αξιόλογα σημεία σχετικά με αυτό, και πρέπει να ξεκινήσουμε να αρχίσουμε να εστιάζουμε στην πολιτική μετάβαση», τόνισε ο Μιστούρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Παράλληλα σημείωσε πως στοχεύει στην επανέναρξη των συνομιλίων στις 9 Απριλίου, παρόλο που κάποιες πλευρές μπορεί να προσέλθουν στις 14 Απριλίου, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Συρία.

Όπως τόνισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, καμία από τις πλευρές δεν εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με το έγγραφο που συνέταξε ο ίδιος με 12 σημεία με τις κοινές κατευθυντήριες αρχές που ενισχύσουν τα θεμέλια των συζητήσεων, υπογραμμίζοντας πως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Συρία πρέπει να επιδιώξει την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ενάντια στη χώρα κατά την διάρκεια της περιόδου πολιτικής μετάβασης.

Τέλος όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, κοινοποίησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αίτημα των Σύρων Κούρδων για συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία και αναμένει απάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ