ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Η Goldman Sachs θέλει τους υπαλλήλους της πίσω στο γραφείο τον Ιούνιο

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Η Goldman Sachs θέλει τους υπαλλήλους της πίσω στο γραφείο τον Ιούνιο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Richard Drew

«Ολική επαναφορά» με φυσική παρουσία ζητεί από τους υπαλλήλους της η Goldman Sachs στα γραφεία της στο Μανχάταν, γεγονός που σηματοδοτεί το άνοιγμα της Νέας Υόρκης και της ευρύτερης οικονομίας, έπειτα από μήνες σκληρού lockdown έναντι της Covid 19.

Σε σημείωμα που εστάλη στους υπαλλήλους της, η Goldman Sachs τους ζητά να επιστρέψουν στο γραφείο από τις 14 Ιουνίου.

«Είμαστε προσηλωμένοι στο να προχωρήσουμε το ταξίδι μας, επαναφέροντας τους ανθρώπους μας όλους μαζί, όπου αυτό είναι ασφαλές να γίνει και πλέον είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε την επιστροφή μας στη στρατηγική εντός γραφείων», έγραψαν στο σχετικό σημείωμα ο διευθύνων σύμβουλος της GS, Ντέιβιντ Σόλομον, ο πρόεδρος του Ομίλου Τζον Γουάλντρον και ο οικονομικός διευθυντής Στίβεν Σερ.

Το ίδιο σημείωμα ζητεί, εξάλλου, από τους υπαλλήλους της Goldman Sachs που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προγραμματίσουν την επιστροφή τους στο γραφείο από τις 21 Ιουνίου.

Τα εταιρικά στελέχη της GS δήλωσαν ότι «εξακολουθούν να ενθαρρύνονται από την εξέλιξη των εμβολιασμών σε πολλές περιοχές και από την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται στο σύνολο του ομίλου, με σκοπό την προστασία του προσωπικού της».

Υπολογίζεται ότι η Goldman Sachs, πέραν τον υπαλλήλων της, θα υποδεχθεί στα μέσα Ιουνίου περίπου 5.400 εκπαιδευόμενους και νεοπροσλαμβανόμενους αναλυτές και συνεργάτες, στα γραφεία της στο Μανχάταν. Η είδηση είχε γίνει γνωστή εδώ και λίγες ημέρες από το πρακτορείο Bloomberg.

Πάντως, η εργασία με φυσική παρουσία στο γραφείο δεν φαίνεται να είναι υποχρεωτική. Τα διοικητικά στελέχη της Goldman Sachs ανέφεραν ότι παραμένουν προσηλωμένα «στην παροχή ευελιξίας στους ανθρώπους της τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή τους». Υπάλληλοι, οι οποίοι δεν δύνανται να επιστρέψουν στο γραφείο, μπορούν να διευθετήσουν τα εργασιακά τους ζητήματα με τον εκάστοτε διευθυντή τους.

Από τον Ιούλιο η επιστροφή στο γραφείο για τους υπαλλήλους της JPMorgan

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η JPMorgan Chase ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα γραφεία της στις ΗΠΑ για τους υπαλλήλους της στις 17 Μαΐου σε ποσοστό 50% με εναλλασσόμενο ωράριο.

Η Γουολ Στριτ, πάντως, βρίσκεται αντιμέτωπη με το υψηλό ποσοστό στρες που παρατηρείται μεταξύ των υπαλλήλων της λόγω της πανδημίας.

Τον Μάρτιο, δεκάδες αναλυτές της Goldman Sachs είχαν περιγράψει απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, βάσει των οποίων προβλεπόταν ύπνος διάρκειας μόλις πέντε ωρών, ενώ οι ίδιοι αναγκάζονταν να υπομένουν πρωτοφανή κακοποίηση στο χώρο εργασίας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της GS, Ντέιβιντ Σόλομον, δεσμεύθηκε να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη νέων τραπεζιτών, με σκοπό να ενδυναμώσει τον «Κανόνα του Σαββάτου», βάσει του οποίου νεοπροσληφθέντα άτομα δεν θα πρέπει να αναμένονται στο γραφείο από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 την Κυριακή.

Μάλιστα, ανακοίνωση την παροχή πληρωμένης ημιαργίας σε υπαλλήλους που εμβολιάζονται έναντι της Covid 19, αλλά και σε εκείνους που καλούνται να συνοδέψουν μέλη της οικογένειάς τους στον εμβολιασμό.

Αν και αρκετοί υπάλληλοι προτιμούν περισσότερο να εργάζονται εξ αποστάσεως, πολλοί διευθυντές επιχειρήσεων επισημαίνουν τη σπουδαιότητας της εργασίας εκ του σύνεγγυς.

«Γνωρίζουμε βάσει εμπειρίας ότι η κουλτούρα της συνεργασίας μας, της καινοτομίας αλλά και της εκμάθησης ανθίζει καλύτερα όταν οι άνθρωποί μας έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον», έγραψαν τα στελέχη της GS.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα διευθυντικά στελέχη της JPMorgan:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το να εργαζόμαστε μαζί κατά πρόσωπο είναι σημαντικά για την κουλτούρα, τους πελάτες, τις επιχειρήσεις αλλά και τις ομάδες μας».

Goldman Sachs wants its US workers back in the office next month, by By Matt Egan, CNN Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ