ΚΟΣΜΟΣ

«Παζάρια» με Τσαβούσογλου στο Βερολίνο εν όψει Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

«Παζάρια» με Τσαβούσογλου στο Βερολίνο εν όψει Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χάικο Μάας κατά την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα τον Αύγουστο του 2020 Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

«Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των διεθνών ζητημάτων» πρόκειται να τεθεί επί τάπητος κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας.

«Ο κ. Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας και χαιρόμαστε που έρχεται» ανέφερε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Βερολίνο ανακοινώθηκε και από την Αγκυρα. Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «στις συνομιλίες θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατόπιν της συνάντησης οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χάικο Μάας θα παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντηθεί τον περασμένο Ιανουάριο στην Άγκυρα με τον Χάικο Μάας να πείθει τον Τούρκο συνομιλητή του για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δημιουργία μίας θετικής ατζέντας στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο προσφέρθηκε στην Τουρκία θετική ατζέντα, με προοπτική την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και την επανεξέταση των όρων της Τελωνειακής Ένωσης, σε συνάρτηση πάντα με την αποφυγή των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αναμένεται να επανεξεταστούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου με την απειλή των κυρώσεων να παραμένει στο τραπέζι.

Όσον αφορά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, το Βερολίνο τοποθετήθηκε προ ημερών στο Κυπριακό. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε την αντίθεσή της στην τουρκική θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο, όπως την κατέθεσε στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης το «δίδυμο» Τσαβούσογλου-Τατάρ. Η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι «ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι αρχικά θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πραγματοποιήθηκαν. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αυτονόητο. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ωστόσο απογοητευτικό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε τονίζοντας ότι «μέτρο για εμάς αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό παραμένουμε απαράλλακτα. Η πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο ίδιος ο Χάικο Μάας είχε επικρίνει την Τουρκία για την απόσυρσή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, και για την παραπομπή σε δίκη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, μία διαδικασία που ανοίγει τον δρόμο για να τεθεί εκτός νόμου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για συγκεχυμένα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα για να προσθέσει ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο για συνέχιση του διαλόγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ