ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή αστάθεια «βλέπει» ο Αμερικανός επιτελάρχης

Διεθνή αστάθεια «βλέπει» ο Αμερικανός επιτελάρχης
Ο Μάρκ Μίλεϊ υποδέχεται τους Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις στο Πεντάγωνο (Φωτογραφία αρχείου)

Ο κόσμος ενδέχεται να εισέρχεται σε περίοδο «διεθνούς αστάθειας» προειδοποιεί ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ «δείχνοντας» στην άνοδο της Κίνας και την έλευση νέων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση -όπως για παράδειγμα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να αποδειχθούν αποφασιστικής σημασίας σε περίπτωση πολέμου.

Ο αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ συνέκρινε τη σημερινή εποχή με περιόδους σημαντικών γεωπολιτικών κρίσεων στην παγκόσμια Ιστορία, όπως την πτώση της Ρώμης και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο πιθανής διεθνούς αστάθειας» τόνισε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ.

Ο στρατηγός Μίλεϊ ανέφερε ότι η άνοδος της Κίνας αλλάζει το στάτους κβο, έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η αδιαφιλονίκητη παγκόσμια «στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη».

Προειδοποίησε ότι η γεωπολιτική αλλαγή συνοδεύεται από τεχνολογικές καινοτομίες, όπως τα υπερηχητικά όπλα και η ρομποτική. «Και αυτές θα ήταν δυνητικά αποφασιστικής σημασίας στη διεξαγωγή του πολέμου» επισήμανε.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε επίσης αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιθανή μελλοντική πολεμική σύρραξη που δεν θα μοιάζει σε τίποτα «στους παλιούς πολέμους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ