ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ «πέρασε» η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ισραήλ: Στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ «πέρασε» η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Abir Sultan / Pool Photo via AP

Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έδωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει συμμάχους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η διορία που είχε δώσει ο Ισραηλινός πρόεδρος στον απερχόμενο πρωθυπουργό, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου, είχε λήξει τα μεσάνυχτα.

Ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων κομμάτων ώστε να αποκτήσει πλειοψηφία (61 βουλευτές) στην Κνεσέτ.

Ο Ρέουβεν Ρίβλιν δέχτηκε το πρωί τον Λαπίντ καθώς και τον Ναφταλί Μπένετ, τον ηγέτη του δεξιού, ριζοσπαστικού κόμματος Γιάμινα, και αμφότεροι του ζήτησαν να τους δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε από τα κόμματα να του προτείνουν πιθανούς υποψηφίους.

«Από τις προτάσεις που έλαβα είναι σαφές ότι ο βουλευτής Λαπίντ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση» ανέφερε ο Ισραηλινός πρόεδρος ανακοινώνοντας την απόφασή του.

Ο Λαπίντ είναι ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), που ήρθε δεύτερο στην αναμέτρηση της 23ης Μαρτίου, εκλέγοντας 17 βουλευτές.

Στόχος του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή δεξιών και αριστερών κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ