ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία - IFPMA: «Απογοητευτική» η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση των πατεντών εμβολίων

Ελβετία - IFPMA: «Απογοητευτική» η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση των πατεντών εμβολίων
AP Photo / Francisco Seco, File

Απογοητευτική χαρακτήρισε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA) που έχει έδρα στην Ελβετία την απόφαση των ΗΠΑ για την άρση των πατεντών για τα εμβόλια.

Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.

Υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια ο Μπάιντεν

Χθες ο Τζο Μπάιντεν σε μία μείζονος σημασίας στρατηγική κίνηση που δύναται να έχει τεράστιες προεκτάσεις στήριξε επίσημα την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια για την Covid-19.

Παρά την έντονη διαμάχη στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και τις πιέσεις των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών, ο Τζο Μπάιντεν ρίχνει το «ειδικό βάρος» των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υπέρ της κατάργησης της πατέντας.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, από την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Εμπορική Πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί και περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την απελευθέρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19 για να συνδράμουμε στον τερματισμό της πανδημίας, και θα συμμετάσχουμε ενεργά στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου [ΠΟΕ] προς υλοποίηση αυτού» αναφέρει η Κάθριν Τάι σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκανε λόγο για μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι η δέσμευση που αναλαμβάνει ο Τζο Μπάιντεν συνιστά ισχυρό παράδειγμα αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

Η κίνηση είναι προκαταρκτική και δεν εγγυάται άμεσα την άρση στις πατέντες, επισημαίνει σχετικά το CNNi, εντούτοις αποτελεί τεράστιο βήμα το οποίο επεδίωκαν οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις διεθνώς προς άρση των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών σχετικά με τη διανομή των εμβολίων.

Η Κάθριν Τάι είχε προϊδεάσει για την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ, λέγοντας νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο διάσκεψης πως τα εμβόλια για την Covid-19 πρέπει να διατεθούν ευρύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία του κορωνοϊού και να ευνοηθεί η οικονομική ανάκαμψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ