ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρώτο ταξίδι για την Χάρις στο εξωτερικό - Σε Μεξικό και Γουατεμάλα τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Πρώτο ταξίδι για την Χάρις στο εξωτερικό - Σε Μεξικό και Γουατεμάλα τον Ιούνιο
AP Photo

Το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό θα πραγματοποιήσει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στις αρχές Ιουνίου.

«Σε αυτό το σημείο, σκοπεύω να επισκεφθώ το Μεξικό και τη Γουατεμάλα στις 7-8 Ιουνίου», ανακοίνωσε η ίδια την Τετάρτη.

Η Χάρις, στην οποία έχει ανατεθεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν η διαχείριση του ευαίσθητου φακέλου της μετανάστευσης, έχει δεσμευτεί ευρύτερα σε παγκόσμια δράση κατά των «ριζικών» αιτίων της εισροής μεταναστών από τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

«Δεν θα σημειώσουμε αξιοσήμαντη πρόοδο εάν η διαφθορά παραμένει στην περιοχή», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε τη Δευτέρα του Πάσχα την αύξηση του ανωτάτου ορίου του αριθμού των προσφύγων που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στις ΗΠΑ σε 62.500 για φέτος, μετά από ένα κύμα επικρίσεων από υποστηρικτές του και από μέλη του κόμματός του ότι διατηρούσε το όριο αυτό σε ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος άλλαξε στάση μόλις δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνησή του ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου ότι θα κρατήσει αυτό το ανώτατο όριο στο επίπεδο των 15.000 που είχε θέσει ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχος της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απόφασή του «διαγράφει τον ιστορικά χαμηλό αριθμό των 15.000 που είχε ορίσει η προκάτοχη κυβέρνηση, αριθμός που δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες της Αμερικής ως έθνος που υποδέχεται και υποστηρίζει πρόσφυγες».

«Είναι σημαντικό να πάρουμε σήμερα αυτή την απόφαση για να εξαλείψουμε κάθε τυχόν αμφιβολία που παραμένει στο μυαλό των προσφύγων σε όλο τον κόσμο που έχουν υποφέρει τόσο πολύ και που περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσουν την νέα τους ζωή», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ