ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου για Λιβύη: Να φύγουν οι μισθοφόροι, να μείνει ο τουρκικός στρατός

Τσαβούσογλου για Λιβύη: Να φύγουν οι μισθοφόροι, να μείνει ο τουρκικός στρατός
Annegret Hilse/Pool via AP

«Ναι μεν, αλλά...» ήταν η απάντηση που έδωσε από το Βερολίνο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις γερμανικές πιέσεις προς απόσυρση της Τουρκίας από τη Λιβύη, με τον ίδιο να «διαχωρίζει» τους ξένους μαχητές και μισθοφόρους που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος από τη «νόμιμη», όπως την χαρακτήρισε, τουρκική στρατιωτική παρουσία.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Άγκυρα συμφωνεί με το Βερολίνο ότι πρέπει να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι μισθοφόροι.

Όμως, υποστήριξε πως η Τουρκία διατηρεί συμφωνία με το προηγούμενο καθεστώς της Τρίπολης, βάσει της οποίας τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί νόμιμα για την εκπαίδευση και παροχής υποστήριξης στον λιβυκό στρατό -και μάλιστα, προσέθεσε, πως ο τερματισμός της εκπαίδευσης δεν θα ευνοήσει τη Λιβύη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που αποδώσει καρπούς η προσπάθεια Τσαβούσογλου να αποδεχτεί η διεθνής κοινότητα τη νομιμότητα της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη -βάσει τη συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης-, τότε η Άγκυρα θα μπορεί να την επικαλεστεί για να στηρίξει και τον ισχυρισμό της περί νομιμότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου με το ίδιο καθεστώς για τον καθορισμό των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.

Ο κ. Τσαβούσογλου συγκεκριμένα ανέφερε πως τα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο συμφωνίας με την προηγούμενη, εδρεύουσα στην Τρίπολη, Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), την οποία η Άγκυρα συνέδραμε στην απόκρουση επίθεσης από δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, στέλνοντας παράλληλα χιλιάδες Σύρους τζιχαντιστές στη χώρα.

«Είναι παρόντες πολλοί ξένοι μαχητές και μισθοφόροι στη Λιβύη. Συμφωνούμε ότι πρέπει να αποσυρθούν» δήλωσε ο Τσαβούσογλου δίπλα στον Χάικο Μάας για να προσθέσει, όμως, πως θα ήταν λανθασμένη η «παρέμβαση» από τρίτες πλευρές σε διμερείς συμφωνίες που αφορούν σε στρατιωτική εκπαίδευση.

Και συνέχισε διατεινόμενος ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία δεν πρέπει να συγχέεται με τους ξένους μισθοφόρους.

«Πιστεύω ότι οι ξένοι μισθοφόροι και η νόμιμη παρουσία δεν θα πρέπει να συγχέονται» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να διασαφηνίζει εάν θα αποσύρθούν οι Σύροι μαχητές από το λιβυκό έδαφος, κατά τα όσα σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες, Τετάρτη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -προ της άφιξης Τσαβούσογλου στο Βερολίνο-, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την άμεση αποχώρησή της από τη Λιβύη.

«Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι μια ταχεία έναρξη της αποχώρησης ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας κατόπιν της τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τη νέα λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, γεγονός που αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις που ήλθαν από την Άγκυρα -από τις οποίες έλειπε, πάντως, η αναφορά περί μηνύματος Μέρκελ για απόσυρση...

Εκτιμάται ότι στη Λιβύη υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 ξένοι μαχητές και μισθοφόροι, εκ των οποίων οι 13.000 Σύροι τζιχαντιστές που τους μετέφερε η Τουρκία για να στηρίξει το καθεστώς του Φαγιέζ αλ Σάρατζ της Τρίπολης, που ήλεγχε το δυτικό κομμάτι της χώρας. Πέραν από τους Σύρους, στο λιβυκό έδαφος επιχειρούν μισθοφόροι από το Σουδάν, τη Ρωσία και το Τσαντ.

Την περασμένη Πέμπτη, 30 Απριλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε ατύπως με αντικείμενο την εφαρμογή τη συμφωνίας του περασμένου Οκτωβρίου για κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και τη διεξαγωγή εκλογών.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει στείλει στη Λιβύη μισθοφόρους της ιδιωτικής εταιρείας Wagner, ισχυρισμό που απορρίπτει η Μόσχα, λέγοντας πως η ίδια δεν έχει φυσική παρουσία στα πολεμικά μέτωπα της χώρας και έχει στηρίξει το ψήφισμα του ΟΗΕ, στις 16 Απριλίου, για την αποστολή 60 παρατηρητών που θα ελέγχουν την εφαρμογή της συμφωνίας και άρα την απομάκρυνση των μισθοφόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ