ΚΟΣΜΟΣ

Πατέντες εμβολίων: «Ανοιχτή» στην άρση η Γερμανία, «εντελώς υπέρ» ο Μακρόν

Πατέντες εμβολίων: «Ανοιχτή» στην άρση η Γερμανία, «εντελώς υπέρ» ο Μακρόν
AP Photo/Virginia Mayo, FILE

Η Γερμανία δηλώνει «ανοικτή σε μία συζήτηση» για το μείζον ζήτημα της κατάργησης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ την ίδια στιγμή σε πιο ξεκάθαρη γραμμή ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζει ότι τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».

«Είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα ερώτημα που οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή τους, διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον συμμετέχει «ενεργητικά» στις σχετικές διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης σήμερα διά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι είναι «έτοιμη να συζητήσει» την των πατεντών -ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στο Πόρτο αύριο, Παρασκευή-, εκφράζοντας πάντως παράλληλα επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό τάσσεται ο Μπάιντεν

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανέφερε πως οι χώρες όπου παράγονται τα εμβόλια οφείλουν να είναι επίσης έτοιμες να τα εξάγουν. «Θα είμαστε ευτυχείς, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα επίσης έτοιμες», να το κάνουν, πρόσθεσε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται τους τελευταίους μήνες να εξάγουν δόσεις που παρήχθησαν στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα επιφυλακτικός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια ενός μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι «η δωρέα δόσεων» και «η παραγωγή σε σύμπραξη με τις πιο φτωχές χώρες».

Στις 23 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει αντίθετος με την άμεση άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, εξηγώντας πως το θέμα δεν είναι αυτό αλλά εκείνο της μεταφοράς τεχνολογίας.

«Εκείνο που είπα απλώς, το οποίο είναι μια πραγματικότητα, είναι πως σήμερα, έχουμε ένα 'μποτιλιάρισμα', το οποίο καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στα εμβόλια» αποσαφήνισε σήμερα.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το αγγελιοφόρο RNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια με αγγελιοφόρο RNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί» επισήμανε ο Μακρόν.

«Αν υπήρξε εθνικισμός των εμβολίων, δεν πρέπει να κοιτάμε από την πλευρά της Ευρώπης: από την πρώτη μέρα βοηθήσαμε τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας, αποφασίσαμε να εξάγουμε [δόσεις] προς τις πιο ευάλωτες χώρες» συνέχισε.

«Η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, με τις δόσεις που παραγάγαμε, περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις καταναλώσαμε για εμάς και 45 εκατομμύρια εξαγάγαμε. Σήμερα, για άλλες δόσεις που παρήχθησαν, για παράδειγμα από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, μηδέν δόσεις έχουν εξαχθεί» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ