ΚΟΣΜΟΣ

Πατέντες εμβολίων κορωνοϊού: Στηρίζει την κατάργηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Πατέντες εμβολίων κορωνοϊού: Στηρίζει την κατάργηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 τάχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατόπιν της επίσημης θέσης που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η παγκόσμια διανομή τους.

«Αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μία τέτοια προσέγγιση» δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκόλικοβα, που έλαβε χώρα σήμερα, Πέμπτη, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Ζήτησε, μάλιστα, από τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας: «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων».

«Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες, οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή τους, διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον συμμετέχει «ενεργητικά» στις σχετικές διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης σήμερα διά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι είναι «έτοιμη να συζητήσει» την των πατεντών -ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στο Πόρτο αύριο, Παρασκευή-, εκφράζοντας πάντως παράλληλα επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Διαβάστε αναλυτικά

Υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό τάσσεται ο Μπάιντεν

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ