ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: «Κρατούμενος συνείδησης» ξανά ο Αλεξέι Ναβάλνι

Διεθνής Αμνηστία: «Κρατούμενος συνείδησης» ξανά ο Αλεξέι Ναβάλνι
AP Photo/Ivan Petrov

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ήταν λανθασμένη η απόφασή της να αποσύρει τον χαρακτηρισμό του «κρατούμενου συνείδησης» από τον Αλεξέι Ναβάλνι, την οποία είχε λάβει με αφορμή δηλώσεις του στα μέσα της δεκαετίας του 2000 με σαφές αντιμεταναστευτικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο.

«Αξιολογώντας τα πάντα λεπτομερώς, η Διεθνής Αμνηστία έλαβε την απόφαση εκ νέου να προσδώσει στον Αλεξέι Ναβάλνι το καθεστώς του 'κρατουμένου συνείδησης'», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι η απόφαση άρσης του χαρακτηρισμού ελήφθη «σε ακατάλληλη στιγμή».

Ο Λεονίντ Βολκόπφ, επικεφαλής του επιτελείου του Ναβάλνι, σχολίασε με ανάρτηση του στο Twitter ότι «η ικανότητα αναγνώρισης των λαθών και η πορεία προς αυτήν είναι το πιο σημαντικό πράγμα που διακρίνει τους φυσιολογικούς ανθρώπους από τους Πούτιν».

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι η κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης υποχρέωσε την οργάνωση να αναθεωρήσει τους εσωτερικούς της κανόνες.

Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισε να αναθεωρεί την προσέγγιση της όσον αφορά στη χρήση του όρου «κρατούμενος συνείδησης» και ως πρώτο βήμα δεν θα αποκλείει από αυτόν «κρατούμενους» αποκλειστικά για συμπεριφορές τους κατά το παρελθόν.

«Μέρος της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας συνίσταται στο να παροτρύνει τους ανθρώπους να υιοθετούν την ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι να τους αφήνουν για πάντα στην παγίδα του παρελθόντος τους» αναφέρει η οργάνωση.

Παρόλα αυτά, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι ο όρος του «κρατουμένου συνείδησης» δεν σημαίνει ότι αποδέχεται και το πολιτικό του πρόγραμμα.

«Μερικές από τις προηγούμενες δηλώσεις του Ναβάλνι είναι καταδικαστέες και εμείς δεν τις δικαιολογούμε σε καμία περίπτωση. Ως οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά του ρατσισμού και όλων των μορφών διακρίσεων, όπου και αν υπάρχουν αυτές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία δεν αναφέρεται στις δηλώσεις του Ναβάλνι, εξαιτίας των οποίων του είχε αφαιρέσει το στάτους του «κρατούμενου συνείδησης», αλλά προφανώς πρόκειται για δηλώσεις του όταν εμφανίζονταν στην πολιτική σκηνή ως Ρώσος εθνικιστής.

Το 2007 ο Ναβάλνι μαζί με τον συγγραφέα Ζαχάρ Πριλέπιν και τον πολιτικό Σεργκέι Γκουλιάγεφ ίδρυσαν το εθνικιστικό κίνημα «Narod» (Λαός). Η εν λόγω οργάνωση εμφανίζονταν με προκλητικά συνθήματα κατά των μεταναστών.

Εξαιτίας αυτής του της δράσης ο Ναβάλνι είχε διαγραφεί από το κόμμα «Γιάμπλακο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι για τις εθνικιστικές απόψεις και επειδή «προκάλεσε πολιτική ζημία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ