ΚΟΣΜΟΣ

Επιθέσεις στις Βρυξέλλες: Συλλήψεις έξι ατόμων στο Σάρμπεκ

Επιθέσεις στις Βρυξέλλες: Συλλήψεις έξι ατόμων στο Σάρμπεκ
REUTERS/Vincent Kessler

Η βελγική αστυνομία συνέλαβε χθες έξι άτομα στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους.

Οι συλλήψεις έγιναν στο προάστιο Σάρμπεκ χωρίς να γίνουν γνωστές οι ταυτότητες των υπόπτων ή η πιθανή διασύνδεσή τους με τις επιθέσεις.

Τις συλλήψεις ακολούθησαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας «απέτρεψαν μια (νέα) σχεδιασμένη επίθεση στη Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ (Bernard Cazeneuve) αργά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (24/3), επιβεβαιώνοντας ότι έχει γίνει σύλληψη ενός υπόπτου, γαλλικής καταγωγής.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Βέλγιο παραδέχτηκε ότι έκανε «λάθη» σε σχέση με έναν από τους δράστες των επιθέσεων.

Η Τουρκία έκανε γνωστό πως είχε συλλάβει και είχε απελάσει τον Μπραχίμ Ελ Μπακράουι τον περασμένο Ιούνιο ενώ είχε ενημερώσει το Βέλγιο ότι επρόκειτο για ένα «ξένο μαχητή», προειδοποίηση που όπως φαίνεται αγνοήθηκε. Σύμφωνα με την Άγκυρα, είχαν ειδοποιηθεί και οι ολλανδικές αρχές.

Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης έθεσαν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του πρωθυπουργού, όμως εκείνος δεν τις έκανε δεκτές, για να προλάβει την κλιμάκωση μιας κυβερνητικής κρίσης.

Ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουι είναι ένας από τους τρεις άνδρες που προκάλεσαν τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, με 11 νεκρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ