ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Μέρκελ για τα εμβόλια: Η παραχώρηση των πατεντών δεν είναι η λύση

Επιμένει η Μέρκελ για τα εμβόλια: Η παραχώρηση των πατεντών δεν είναι η λύση
AP PHOTO

Επιμένει στη θέση της η Γερμανία σε ό,τι αφορά στη συζήτηση περί άρσης των πατεντών στα εμβόλια κατά της Covid. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη στην αναστολή εφαρμογής των πατεντών προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να διαταράξει την ποιότητα των δόσεων κατά της ασθένειας.

«Το ξεκαθάρισα, ότι δεν πιστεύω ότι η παραχώρηση των πατεντών είναι η λύση, για τη διάθεση των εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους» απάντησε η Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ να συζητήσει την αμερικανική πρόταση για την άρση της προστασίας των πατεντών.

«Αν παραχωρηθεί μία πατέντα και η ποιότητα δεν ελέγχεται, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ευκαιρία» δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανικοί παρασκευαστές των εμβολίων, είναι οι πιο ικανοί για να τροποποιήσουν τα εμβόλια και να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά κατά νέων παραλλάξεων του κορωνοϊού».

Το Βερολίνο είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στην άρση των πατεντών από την Πέμπτη.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στήριξε το αίτημα της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19, γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ έχει διχάσει την ΕΕ.

Το ζήτημα τίθεται επί τάπητος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο, ωστόσο θεωρείται απίθανο να σφυρηλατηθεί μία ισχυρή, κοινή ευρωπαϊκή θέση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα στο Πόρτο (Πορτογαλία) πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει για μια άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, η οποία εξετάζεται από την αμερικανική κυβέρνηση, εφόσον γίνουν «συγκεκριμένες προτάσεις».

«Στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα μια μαγική λύση, όμως πιστεύουμε ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το θέμα αυτό μόλις μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, που εκπροσωπεί τις 27 χώρες - μέλη, πριν από την έναρξη της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ