ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Οι αυτονομιστές κερδίζουν τις τοπικές εκλογές και προκαλούν τον Τζόνσον

Σκωτία: Οι αυτονομιστές κερδίζουν τις τοπικές εκλογές και προκαλούν τον Τζόνσον
AP Photo/Scott Heppell

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου της Σκωτίας, γεγονός που τους δίνει μια πλατφόρμα να ασκήσουν πίεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα σήμερα έδειξαν ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Πράσινοι της Σκωτίας έχουν κερδίσει 65 από τις 87 έδρες που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα για το κοινοβούλιο των 129 εδρών.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του κόμματος ανεξαρτησίας SNP Νίκολα Στέρτζον προειδοποίησε σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον να μην αρνηθεί να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση μετά την αναμενόμενη παρουσία μιας πλειοψηφίας βουλευτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

"Δεν υπάρχει απλά καμία δημοκρατική δικαιολογία για τον Μπόρις Τζόνσον, ή για οποιονδήποτε άλλο, να επιδιώξει να μπλοκάρει το δικαίωμα του σκωτσέζικου λαού να επιλέξει το δικό του μέλλον", δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον.

Το 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει σε ποσοστό 55% να παραμείνουν στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Το επιχείρημα που προτάσσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη για να αντιταχθεί σθεναρά σε ένα νέο δημοψήφισμα, είναι ότι αυτό δεν μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να διεξαχθεί «παρά μόνο μία φορά σε μια γενιά».

Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος υπογραμμίζουν ότι το Brexit, στο οποίο οι Σκωτσέζοι αντιτάχθηκαν σε ποσοστό 62%, άλλαξε τα δεδομένα. Το ίδιο και η πανδημία, η οποία ενίσχυσε τη δημοτικότητα της Νίκολα Στέρτζον, η οποία πιστώνεται μια καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ