ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Πανηγυρική έναρξη στο Στρασβούργο

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Πανηγυρική έναρξη στο Στρασβούργο
EPA / JULIEN WARNAND / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης φιλοξένησε την Κυριακή, 9 Μαΐου, ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Την εναρκτήρια ομιλία εκφώνησε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν εκείνος που είχε ζητήσει να διεξαχθεί η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθησαν διαδοχικά οι ομιλίες των επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών: του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εκ μέρους του Συμβουλίου.

Οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ εκφώνησαν ομιλίες σχετικά με το όραμά τους για την Ευρώπη, μετά από χαιρετισμό του προέδρου Μακρόν, ενώ οι συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών μελών της ΕΕ και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι συμμετείχαν μέσω βιντεοδιάσκεψης λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Εξαιτίας της Covid-19, περίπου 500 ευρωπαίοι πολίτες συμμετείχαν -ατομικά ή μέσω οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών- μέσω βίντεο, ενώ μόνο λίγοι ευρωβουλευτές βρέθηκαν στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν επίσης παρόντες φοιτητές από όλα τα κράτη μέλη, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus.

Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα λειτουργεί

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης ενέκρινε εξάλλου σήμερα τον εσωτερικό κανονισμό για τη σύνθεση της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και τον τρόπο λειτουργίας της.

Το κείμενο που εγκρίθηκε την Ημέρα της Ευρώπης 2021 ολοκληρώνει τους κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Πλατφόρμα, οι Ομάδες Δράσης Πολιτών και η Ολομέλεια της Διάσκεψης μπορούν να μετατρέψουν τις προτεραιότητες, τις ελπίδες και τις ανησυχίες των πολιτών σε εφαρμόσιμες συστάσεις. Συμπληρώνει τους κανόνες που είχαν θεσπιστεί προηγουμένως σχετικά με τις μεθόδους εργασίας της Εκτελεστικής Επιτροπής και τη συμμετοχή των πολιτών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα ορίσει σύντομα την ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Διάσκεψης. Οι προετοιμασίες για τις Ομάδες Δράσης Πολιτών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων και των εκδηλώσεων στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης εξακολουθεί να αυξάνεται. Η Διάσκεψη έχει δεσμευθεί να δώσει το μέγιστο δυνατό χώρο στους νέους και, στο πνεύμα αυτό, συνεχίζονται επίσης οι προετοιμασίες για την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.

108 ευρωβουλευτές, 54 μέλη κυβερνήσεων (δύο ανά κράτος μέλος), τρία μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και 108 εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων, θα συνεδριάσουν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης επί ίσοις όροις, με συμμετοχή και πολιτών. 108 πολίτες θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις επί των ιδεών που προέρχονται από τις Ομάδες Δράσης Πολιτών και την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα: 80 εκπρόσωποι από τις Ευρωπαϊκές Ομάδες Δράσης, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο θα είναι κάτω των 25 ετών, και 27 από εθνικές Ομάδες Δράσης ή εκδηλώσεις της Διάσκεψης συνεδρίων (ένας ανά κράτος μέλος), καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Θα συμμετάσχουν επίσης 18 εκπρόσωποι τόσο από την Επιτροπή των Περιφερειών όσο και από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, καθώς και άλλοι οκτώ από τους κοινωνικούς εταίρους και οκτώ από την κοινωνία των πολιτών, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας θα προσκαλείται όταν συζητείται ο διεθνής ρόλος της ΕΕ .Μπορούν επίσης να προσκληθούν άλλοι εκπρόσωποι σημαντικών ενδιαφερόμενων μερών. Η σύνθεση της Ολομέλειας της Διάσκεψης θα διασφαλίζει την ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.

Το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης θα παρουσιαστεί σε έκθεση προς την Κοινή Προεδρία. Τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ θα εξετάσουν χωρίς χρονοτριβή τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αποτελεσματική συνέχεια στην εν λόγω έκθεση, το καθένα εντός του πεδίου αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Δείτε επίσης:
Ψηφιακή πλατφόρμα για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ