ΚΟΣΜΟΣ

BioNTech: Αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων το εμβόλιο - Δεν χρειάζεται νέα φόρμουλα

BioNTech: Αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων το εμβόλιο - Δεν χρειάζεται νέα φόρμουλα
AP Photo/Michel Euler

Η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει από κοινού με την Pfizer είναι αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές του κορωνοϊού και ότι μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέας φόρμουλας του σκευάσματος.

«Μέχρι σήμερα, τίποτα δεν δείχνει ότι μία προσαρμογή του σημερινού εμβολίου της BioNTech κατά των βασικών παραλλαγών που έχουν εντοπισθεί είναι αναγκαία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η εταιρεία «αναπτύσσει πλήρη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτών των παραλλαγών, εάν υπάρξει ανάγκη στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο έκλεισε η συμφωνία της Κομισιόν με την Pfizer/BioNtech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων για το διάστημα 2021-2023, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

-«Είμαι χαρούμενη που ανακοινώνω ότι η Κομισιόν μόλις ενέκρινε συμφωνία για 900 εκ. δόσεις (+900 εκ. επιπλέον) με την Pfizer/BioNtech για 2021-2023. Θα ακολουθήσουν κι άλλα συμβόλαια κι άλλες τεχνολογίες εμβολίων» έγραψε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη σε πραγματικές συνθήκες, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ -πρωταθλήτρια χώρα στους εμβολιασμούς-, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 95% κατά της Covid-19, αλλά το επίπεδο αποτελεσματικότητάς του μειώνεται σημαντικά όταν κάποιος λαμβάνει μόνον μία από τις δύο δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ