ΚΟΣΜΟΣ

Ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή: Νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα - Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ

Ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή: Νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα - Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ
Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ AP Photo/Khalil Hamra

Σκηνικό ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με τη Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες με στόχο την Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ να απαντά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας -όπου φέρεται να έχασαν τη ζωή τους εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά. 

Έκδηλη είναι η ανησυχία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών μπροστά στην κλιμάκωση· ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν, Νετανιάχου, προειδοποιεί ότι θα «αντιδράσει δυναμικά», ενώ ταυτόχρονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βρυχάται» κατά του Ισραήλ.

Οι ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ ακολούθησαν τη λήξη του τελεσιγράφου της Χαμάς για την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας περιμετρικά του τεμένους Άλ-Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου και σημειώνονται τα χειρότερα επεισόδια βίας εδώ και χρόνια με εκατοντάδες Παλαιστινίους να έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία.

Υπό τον ήχο αντιαεροπορικών σειρήνων και εκρήξεων, εκκενώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας το Τείχος των Δακρύων και η Κνεσέτ, ενώ ματαιώθηκε η πορεία εθνικιστών για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» που σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 και συνιστά πρόκληση για τους Παλαιστινίους.

Ισραηλινοί τρέχουν προς τα καταφύγια υπό τον ήχο αντιαεροπορικών σειρηνών στην Ιερουσαλήμ ((AP Photo/Ariel Schalit)
Ισραηλινοί τρέχουν προς τα καταφύγια υπό τον ήχο αντιαεροπορικών σειρήνων στην Ιερουσαλήμ (AP Photo/Ariel Schalit)

Η ισραηλινή απάντηση στις ρουκέτες της Χαμάς ήλθε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα να κάνει λόγο για εννέα νεκρούς Παλαιστινίους, μεταξύ τους τρία παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από την Γάζα, και σήμανε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές, ενώ ακολούθησε ρίψη ρουκετών και στο νότιο Ισραήλ.

Στην Ιερουσαλήμ ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις βάσει των όσων μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ενώ η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη τουλάχιστον μίας ρουκέτας.

Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ (AP Photo/Khalil Hamra)

Εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί απομακρύνθηκαν από το Τείχος των Δακρύων μετά τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας σε συνέχεια των πρωινών συγκρούσεων στην Πλατεία των Τεμενών.

«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη ρίψη ρουκετών κατά του Ισραήλ, με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να εκφράσει σβοαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης. Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο επικεφαλής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει η ηρεμία.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει λόγο για ισραηλινή «τρομοκρατία» στην Ιερουσαλήμ, διαμηνύοντας έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και τον ηγέτη της Χαμάς, Ισαμήλ Χανίγε, ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ώστε να σταματήσει «η ισραηλινή τρομοκρατία και κατοχή».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμηνύει ότι η Χαμάς ξεπέρασε «μία κόκκινη γραμμή», και προειδοποίησε:

«Τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τα όρια το βράδυ της 'Ημέρας της Ιερουσαλήμ'. Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά [...], όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

Από τις συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημέρων, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και πάνω από 20 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ