ΚΟΣΜΟΣ

Ινδική μετάλλαξη - ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική και πιθανώς πιο ανθεκτική στα εμβόλια

Ινδική μετάλλαξη - ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική και πιθανώς πιο ανθεκτική στα εμβόλια
Οι Ουγούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετσί, ιδρυτές της BioNTech AP Photo/Michel Euler

Σε «στέλεχος ανησυχίας» ταξινομείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία (B.1.617), κυρίως διότι αποδεικνύεται πιο μεταδοτική.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η B.1.617 είναι πιο μεταδοτική», αλλά επίσης και στοιχεία που αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή αυτή παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό ανεκτικότητα απέναντι στα εμβόλια», ανέφερε η Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβ του ΠΟΥ.

«Κατά συνέπεια, την κατηγοριοποιούμε ως στέλεχος ανησυχίας», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πεπεισμένος ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την ινδική μετάλλαξη του βασικού στελέχους του κορωνοϊού έχει εμφανιστεί, πάντως, ο εκ των ιδρυτών της BioNTech Ουγούρ Σαχίν.

«Μελετούμε ακόμη την ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί» δήλωσε ο Ογούρ Σαχίν στα τέλη Απριλίου κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές.

Αναφερόμενος, επίσης, στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, ο ίδιος είχε εξηγήσει η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β' δόσης.

Έξι μήνες μετά, η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά.

Με την τρίτη δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη δεύτερη, η προστασία θα πλησιάσει το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ