ΚΟΣΜΟΣ

Ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή: Είκοσι νεκροί, ανάμεσά τους παιδιά, σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή: Είκοσι νεκροί, ανάμεσά τους παιδιά, σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Τραυματισμένο αγόρι δέχεται ιατρική βοήθεια στην Μπέιτ Λαχίγια της Λωρίδας της Γάζας AP Photo/Mohammed Ali

Εξαπλώθηκε η «φωτιά» που «καίει» εδώ και ημέρες γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, με το Ισραήλ να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες από τη Χαμάς. Πληροφορίες για 20 νεκρούς -ανάμεσά τους εννέα παιδιά- και τουλάχιστον 65 τραυματίες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Νεότερος απολογισμός του τοπικού υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέβασε το βράδυ της Δευτέρας τους νεκρούς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στους 20, με πολλά παιδιά να βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Τραυματισμένο αγόρι στην Μπέιτ Λαχίγια της Λωρίδας της Γάζας (AP Photo/Mohammed Ali)
gaza.jpg
Ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Khalil Hamra)
Τραυματίας στο νοσοκομείο της Μπέιτ Λαχίγια (AP Photo/Mohammed Ali)

Παράλληλα, η οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα της Γάζας ανακοίνωσε πως μεταξύ των νεκρών στη Γάζα βρίσκεται και διοικητής της, ενώ συνολικά εντός της ημέρας εκτοξεύτηκαν περισσότερες από 100 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια «σε απάντηση για τα εγκλήματα και την επιθετικότητά του».

Οι ισραηλινές Αρχές έδωσαν εντολή να ανοίξουν τα καταφύγια στα μεγάλα αστικά κέντρα του κεντρικού Ισραήλ.

Οι περισσότερες ρουκέτες έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της παραλιακής πόλης Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, και τις μικρές ισραηλινές πόλεις της μεθορίου Ισραήλ-Γάζας. Προς τα δυτικά περίχωρα της Ιερουσαλήμ εκτοξεύτηκαν επτά ρουκέτες που κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματίες.

Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ (AP Photo/Khalil Hamra)

«Απαντώντας» στις ρουκέτες της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιεί πως «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», λέγοντας μάλιστα πως η παρούσα σύγκρουση μπορεί να είναι παρατεταμένη.

«Δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις κατά της επικράτειας, της πρωτεύουσας, των πολιτών και στρατιωτών μας. Μαχόμαστε σε πολλά μέτωπα: Στην Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και σε άλλα σημεία στο Ισραήλ. Οι τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα πέρασαν την κόκκινη γραμμή την παραμονή της 'Ημέρας της Ιερουσαλήμ'. Η απάντηση θα είναι ισχυρή» διεμήνυσε.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν το απόγευμα της Δευτέρας με στόχο την Ιερουσαλήμ ακολούθησαν τη λήξη του τελεσιγράφου της Χαμάς για την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας περιμετρικά του τεμένους Αλ-Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου και σημειώνονται τα χειρότερα επεισόδια βίας εδώ και χρόνια με εκατοντάδες Παλαιστινίους να έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία.

Υπό τον ήχο αντιαεροπορικών σειρήνων και εκρήξεων, εκκενώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας το Τείχος των Δακρύων και η Κνεσέτ, ενώ ματαιώθηκε η πορεία εθνικιστών για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» που σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 και συνιστά εσκεμμένη πρόκληση για τους Παλαιστινίους.

Ισραηλινοί τρέχουν προς τα καταφύγια υπό τον ήχο αντιαεροπορικών σειρηνών στην Ιερουσαλήμ ((AP Photo/Ariel Schalit)

Στην Ιερουσαλήμ ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις με πολίτες να σπεύδουν προς τα καταφύγια.

Εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί απομακρύνθηκαν από το Τείχος των Δακρύων μετά τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας σε συνέχεια των πρωινών συγκρούσεων στην Πλατεία Τεμενών.

«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη ρίψη ρουκετών κατά του Ισραήλ, με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν να εκφράσει σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης. Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο επικεφαλής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει η ηρεμία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν «αμέσως», τονίζοντας πως «όλες οι πλευρές» πρέπει να κάνουν βήματα προς «αποκλιμάκωση».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «βρυχάται» κατά του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία» στην Ιερουσαλήμ και διαμηνύοντας -έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, και τον ηγέτη της Χαμάς, Ισαμήλ Χανίγε- ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ώστε να σταματήσει «η ισραηλινή τρομοκρατία και κατοχή».

Στις συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημέρων -τις χειρότερες στην Ιερουσαλήμ εδώ και χρόνια- έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι. Μέτωπο των βίαιων συμπλοκών, η συνοικία Σέιχ Τζάραχ, εξαιτίας της δρομολογούμενης έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από εβραίους εποίκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ