ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ανησυχητική κλιμάκωση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς

Μέση Ανατολή: Ανησυχητική κλιμάκωση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
AP/Khalil Hamra

Ορυμαγδός πυρών κατα τη διάρκεια της νύχτας στην Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο παλαιστινιακό, ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και το Ισραήλ.

To παλαιστινιακό, ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και το Ισραήλ αντάλλαξαν εκατοντάδες πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 20 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, στη χειρότερη κλιμάκωση της έντασης εδώ και χρόνια η οποία πυροδοτήθηκε από τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται εδώ και ημέρες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 9 παιδιά, από τα ισραηλινά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σε απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 106.

«Βρισκόμαστε στην αρχική φάση της απάντησής μας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Γάζα», προειδοποίησε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, κάνοντας λόγο για 15 νεκρά μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε 130 στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στη Χαμάς, διευκρίνισε ο ίδιος.

Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ

Το μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν “σοβαρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, στην οποία δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε”, εκτίμησε ο Κόνρικους.

Η Χαμάς είχε απειλήσει χθες Δευτέρα το απόγευμα το Ισραήλ για νέα στρατιωτική κλιμάκωση, αν οι δυνάμεις του δεν αποσύρονταν από την πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου οι συγκρούσεις που σημειώνονται από την Παρασκευή μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων.

Σπάνιο γεγονός χθες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ οι σειρήνες συναγερμού.

Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε δύο περιοχές που επλήγησαν από τις ρουκέτες σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την Ιερουσαλήμ. Σωστικά συνεργεία του Ισραήλ ανέφεραν ότι υπάρχουν περίπου 30 τραυματίες, οι περισσότεροι στην Ασκελόν, μια ισραηλινή πόλη που βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του στρατού, 200 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ χθες, εκ των οποίων περισσότερο από το 90% αναχαιτίστηκε από το αντιαεροπορικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Πολλές άλλες ρουκέτες έπεσαν μέσα στη Γάζα.

Νέες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα το πρωί με την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς να προειδοποιεί ότι θα μετατρέψει την Ασκελόν σε “κόλαση”, αν υπάρξουν νεκροί μεταξύ των αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα από τα ισραηλινά πλήγματα.

«Στο τέλος οι Παλαιστίνιοι θα κερδίσουν», δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγε επικεφαλής της Χαμάς.

Πρόκειται για τα σημαντικότερα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Γάζας από τον Νοέμβριο του 2019.

«Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά (…) όποιος επιτίθεται θα πληρώσει μεγάλο τίμημα. Σας το λέω, πολίτες του Ισραήλ, η τρέχουσα σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει κάποιο χρόνο», δήλωσε αργά χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκτιμώντας ότι ξεπεράστηκε “η κόκκινη γραμμή” με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ.

Απόπειρες μεσολάβησης

Το πρωί της Τρίτης επικρατούσε εύθραυστη ηρεμία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Χθες 520 Παλαιστίνιοι και 32 Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και τον πιο ιερό τόπο για τους Εβραίους, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πιο βίαιες που έχουν σημειωθεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 2017 και ξέσπασαν την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, κατά την οποία οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την κατάληψη της ανατολική πλευράς της πόλης, όπου ζουν Παλαιστίνιοι, από τον ισραηλινό στρατό το 1967.

Τα επεισόδια ξέσπασαν έπειτα από εβδομάδες έντασης στην Ιερουσαλήμ λόγω της επικείμενης έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα.

Οι εκκλήσεις για ηρεμία ήταν πολλές από το εξωτερικό, με τις ΗΠΑ να ζητούν αποκλιμάκωση της κατάστασης και την ΕΕ να ζητεί «να σταματήσει αμέσως» η «έξαρση βίας» στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα χθες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο ΟΗΕ, με τη βοήθεια του Κατάρ και της Αιγύπτου, έχει προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των πλευρών προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ