ΚΟΣΜΟΣ

Ασφάλεια και έλεγχο των εξοπλισμών θέλει να θέσει η Ρωσία στις ΗΠΑ

Ασφάλεια και έλεγχο των εξοπλισμών θέλει να θέσει η Ρωσία στις ΗΠΑ
AP/Ivan Sekretarev

Το ζήτημα της ασφάλειας και ο έλεγχος των εξοπλισμών θα μπορούσαν να είναι τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα μιας ενδεχόμενης συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν , δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ είπε πως η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει απαντήσεις από την Ουάσινγκτον για μια προτεινόμενη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ για τον αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε πως οι προετοιμασίες για συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες είναι σε εξέλιξη.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησαν να εξετάσουν συνομιλίες για τη στρατηγική σταθερότητα σε ένα εύρος θεμάτων ελέγχου των εξοπλισμών και αναδυόμενων θεμάτων ασφάλειας», δήλωσε σε μια διαδικτυακή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό.

«Βρίσκονται στη διαδικασία της ετοιμασίας των συζητήσεων αυτών», είπε.

Σημειώνεται πως η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικάνικής διπλωματίας είχε δηλώσει χαρακτηριστιά πως

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ενεργά την ενίσχυση της βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας, δήλωσε από πλευράς του ο Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας και αυτός ότι η Ρωσία έχει αφήσει σημαντικό αριθμό δυνάμεων και εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, μολονότι ανακοίνωσε απόσυρση τον περασμένο μήνα.

«Όσον αφορά την απειλή, αυτή παραμένει. Η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιες δυνάμεις, αλλά σημαντικές δυνάμεις παραμένουν στα σύνορα της Ουκρανίας» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε: «Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα να αναλάβει επιθετική δράση, αν το επιλέξει».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά απέναντι στην Ουκρανία. «Αναμένουμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις επικίνδυνες και επιθετικές ενέργειές της» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ