ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Υπέρ ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης της Λιβύης για το μεταναστευτικό

Ιταλία: Υπέρ ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης της Λιβύης για το μεταναστευτικό
AP/Gregorio Borgia

Οικονομική βοήθεια προς τη Λιβύη πρόκειται να ζητήσει η Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η χώρα της Βορείου Αφρικής να σταματά τα πλοιάρια των μεταναστών που αναχωρούν από τις ακτές της με προορισμό την Ευρώπη.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της της Τρίτη η ιταλική εφημερίδα la Repubblica.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα ενδέχεται να προτείνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδό τους στις 24 και 25 Μαΐου, θα είναι αντίστοιχο με τη συμφωνία που σύναψε το 2016 η ΕΕ με την Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να ανασχέσει την εισροή μεταναστών στα Βαλκάνια.

Προς το παρόν το γραφείο του Ντράγκι δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.

Το άρθρο της la Repubblica δημοσιεύθηκε μετά την πρόσφατη άνοδο του αριθμού των μεταναστών από τη Λιβύη που φτάνουν στην Ιταλία.

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες έχουν φτάσει από την Κυριακή στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Οι μετανάστες, που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι με μικρά και επικίνδυνα πλοιάρια, έχουν γεμίσει το μοναδικό κέντρο υποδοχής του νησιού και πλέον μεταφέρονται αλλού στην Ιταλία.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι Αφρικανοί που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη και αναχωρούν από τη Λιβύη.

Το 2019 η Ρώμη είχε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, μετά την άφιξή τους στην ΕΕ, όμως αυτό ήταν εθελοντικό και δεν έχει προσφέρει μια σταθερή λύση.

Μετά τη συμφωνία του 2016 η Τουρκία λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες με αντάλλαγμα τη φιλοξενία των προσφύγων –κυρίως από τη Συρία-- που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Περίπου 13.000 μετανάστες είχαν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους ως τις 10 Μαΐου, άνοδος σε σχέση με τους 4.184 που είχαν φτάσει στη χώρα πέρυσι την ίδια περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ