ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό - Λιβύη: Διαψεύδει η Ιταλία ότι προτείνει στην ΕΕ συμφωνία α λα Τουρκία

Μεταναστευτικό - Λιβύη: Διαψεύδει η Ιταλία ότι προτείνει στην ΕΕ συμφωνία α λα Τουρκία
AP Photo/Renata Brito

Διαψεύδει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δημοσίευσμα της εφημερίδας La Repubblica, βάσει του οποίου η Ιταλία προτίθεται να εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη -ανάλογη εκείνης με την Τουρκία- περί χορήγησης οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα η χώρα της Βορείου Αφρικής να σταματά πλοιάρια μεταναστών που αναχωρούν από τις ακτές της με προορισμό την Ευρώπη.

Ο Μάριο Ντράγκι τάσσεται υπέρ της χορήγησης από την ΕΕ οικονομικής βοήθειας σε όλες τις αφρικανικές χώρες που ενέχονται στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού στο πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο ίδιος διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, σύμφωνα με το οποίο ο Ντράγκι ήθελε να προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαΐου να συνάψει η ΕΕ συμφωνία παρόμοια εκείνης με την Άγκυρα το 2016, βάσει της οποίας η Τουρκία λαμβάνει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία όσον αφορά τη σύναψη μίας παρόμοιας συμφωνίας με αυτήν που έγινε με την Τουρκία», δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι πως η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην κατάσταση στη νότια Μεσόγειο και να είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όλες τις αφρικανικές χώρες που εμπλέκονται στις μεταναστευτικές ροές» επισήμανε.

Σχεδόν 13.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας φέτος, περίπου τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Τουλάχιστον 2.000 έφθασαν από την Κυριακή στο νησί Λαμπεντούζα, το αρχικό σημείο άφιξης πολλών ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική. Οι μετανάστες, που φθάνουν με μικρά και επικίνδυνα πλοιάρια που χειρίζονται διακινητές, μεταφέρονται αλλού στην Ιταλία.

Η μεγάλη πλειονότητα των Αφρικανών μεταναστών που κατευθύνονται στην Ευρώπη διά θαλάσσης αναχωρούν από τη Λιβύη.

Το 2019, η Ρώμη συμφώνησε σε ένα σχέδιο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αναδιανομή των μεταναστών, μετά την άφιξή τους, όμως το σχέδιο αυτό ήταν εθελοντικό και δεν παρείχε σταθερή λύση.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως δεν έχει λάβει καμία προσφορά από κράτος-μέλος ότι θα δεχθεί μετανάστες από την Ιταλία.

Το θέμα της μετανάστευσης έχει προκαλέσει την άνοδο αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Στην Ιταλία, η ακροδεξιά Λέγκα συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντράγκι και θέλει να αναληφθεί δράση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ