ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Επικοινωνία Μπλίνκεν με Νετανιάχου - Έκκληση Αμερικανού ΥΠΕΞ για τερματισμό βίας

Μέση Ανατολή: Επικοινωνία Μπλίνκεν με Νετανιάχου - Έκκληση Αμερικανού ΥΠΕΞ για τερματισμό βίας
AP Photo / Carolyn Kaster, File

Έκκληση για «τερματισμό της βίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Ακυρώσεις πτήσεων προς Τελ Αβίβ

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αερογραμμές United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines ακύρωσαν πτήσεις τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Τελ Αβίβ για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Εκπρόσωποι της United και της Delta επιβεβαίωσαν τις ακυρώσεις και ανέφεραν ότι οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου η βία έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Delta «δεν έχει αποφασίσει για επανάληψη αυτής της σύνδεσης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις η Χαμάς «σε αμοιβαία βάση» με το Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε 16 μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον της Γάζας.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα αφότου κλιμακώθηκε η βία τη Δευτέρα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ περισσότεροι από 320 τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων 86 παιδιά και 39 γυναίκες. Έξι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά, δύο παιδιά, τρεις γυναίκες και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφερε πως ο διοικητής της ταξιαρχίας για την πόλη της Γάζας περιλαμβάνεται μεταξύ των στελεχών του ριζοσπαστικού ισλαμικού κινήματος Χαμάς που σκοτώθηκαν.

«Είναι μόνο η αρχή. Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν είχαν ποτέ φανταστεί», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ένας νέος καταιγισμός ρουκετών εκτοξεύθηκαν προς την ισραηλινή πόλη Ασντόντ και ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο στρατός ετοιμαζόταν για νέες επιχειρήσεις στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή και την απώλεια «άλλων ηγετών και πολεμιστών» και ανέφερε σε μια ανακοίνωση:

«Χιλιάδες ηγέτες και στρατιώτες θα ακολουθήσουν τα βήματά τους και θα γίνουν μάρτυρες».

Παλαιστινιακή πηγή δήλωσε πως προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν σημείωσαν πρόοδο ώστε να τερματιστεί η βία που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένταση στη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού και συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η επίθεση είναι η πιο σφοδρή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον πόλεμο του 2014 στον υπό τον έλεγχο της Χαμάς θύλακο, και αυξάνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα και να τεθεί εκτός ελέγχου. O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίωνπροειδοποίησε ότι η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ