ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Επείγουσα σύγκλιση Κουαρτέτου ζητά η Ρωσία - Σε αποκλιμάκωση καλούν οι ΗΠΑ

Μέση Ανατολή: Επείγουσα σύγκλιση Κουαρτέτου ζητά η Ρωσία - Σε αποκλιμάκωση καλούν οι ΗΠΑ
EPA

Σε κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή καλεί ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την επίλυση της χειρότερης κλιμάκωσης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων των τελευταίων ετών, που έχει κοστίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 72 ανθρώπους από τη Δευτέρα.

«Το πιο επιτακτικό έργο είναι να συγκληθεί το Κουαρτέτο διεθνών διαμεσολαβητών - Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Λαβρόφ από τη Μόσχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες από την πλευρά του τόνισε πως ο ΟΗΕ δεσμεύεται απόλυτα στην ενίσχυση των εργασιών του Κουαρτέτου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να επαναλάβει την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μπλίνκεν - Νετανιάχου είχε προηγηθεί η εμπρηστική ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι «είναι μόνο η αρχή, θα τους χτυπήσουμε όπως δεν είχαν ποτέ φανταστεί». Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ισραηλινή στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί «πλήρης και μακροπρόθεσμη ηρεμία».

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν κοινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη νέα έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε, δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια κοινή δήλωση αποκλιμάκωσης, λόγω της επίμονης αντίθεσης των ΗΠΑ για την υιοθέτηση οποιουδήποτε κειμένου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Για τις ΗΠΑ, βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνει την ανησυχία του συνεδριάζοντας, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσονταν υπέρ της υιοθέτησης μιας κοινής δήλωσης που θα στόχευε στο να μειωθεί η ένταση.

Δεκάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες

Η κλιμάκωση βίας είναι η πιο σφοδρή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από τον πόλεμο του 2014 στον υπό τον έλεγχο της Χαμάς θύλακο, και αυξάνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους 16 παιδιά και πέντε γυναίκες, αφότου κλιμακώθηκε η βία τη Δευτέρα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Περισσότεροι από 365 τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων 86 παιδιά και 39 γυναίκες.

Επτά έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά, δύο παιδιά, τρεις γυναίκες και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Παλαιστινιακή πηγή δήλωσε πως προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν σημείωσαν πρόοδο ώστε να τερματιστεί η βία που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένταση στη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού και συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ