ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Τυνησία, Νορβηγία και Κίνα αξιώνουν δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ την Παρασκευή

Μέση Ανατολή: Τυνησία, Νορβηγία και Κίνα αξιώνουν δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ την Παρασκευή
AP Photo

Η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα αξίωσαν να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, που όμως αυτή τη φορά θα είναι δημόσια.

Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν τόσο το Ισραήλ όσο και Παλαιστίνιοι, θα είναι η τρίτη που θα διεξαγάγει το ΣΑ από τη Δευτέρα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο AFP.

Στις πρώτες δύο βιντεοδιασκέψεις, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στην υιοθέτηση κοινής δήλωσης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που θα ζητεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, κρίνοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν «αντιπαραγωγική» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάσσονταν υπέρ της υιοθέτησης μιας κοινής δήλωσης που θα στόχευε στο να μειωθεί η ένταση.

Σε κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή κάλεσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την επίλυση της χειρότερης κλιμάκωσης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων των τελευταίων ετών, που έχει κοστίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 72 ανθρώπους από τη Δευτέρα.

«Το πιο επιτακτικό έργο είναι να συγκληθεί το Κουαρτέτο διεθνών διαμεσολαβητών - Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Λαβρόφ από τη Μόσχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες από την πλευρά του τόνισε πως ο ΟΗΕ δεσμεύεται απόλυτα στην ενίσχυση των εργασιών του Κουαρτέτου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να επαναλάβει την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ