ΚΟΣΜΟΣ

Μαίνεται η «κόλαση» σε Ισραήλ - Γάζα: Δεκάδες νεκροί το βράδυ και νέες επιθέσεις

Μαίνεται η «κόλαση» σε Ισραήλ - Γάζα: Δεκάδες νεκροί το βράδυ και νέες επιθέσεις
Πεζός διασχίσει έναν ρημαγμένο από τις χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας δρόμο. AP Photo/Hatem Moussa

Μία ακόμη νύχτα έντασης και τρόμου έζησαν οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και ισραηλινές πόλεις με «μεικτό», αραβοϊσραηλινό πληθυσμό, όπου δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και πάλι από την Χαμάς ως απάντηση σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και σε νέους θανάτους Παλαιστινίων, διοικητών και αμάχων.

Πολλές περιοχές στο νότιο Ισραήλ χτυπήθηκαν και πάλι ενώ οι σειρήνες δεν σταμάτησαν να ηχούν κάνοντας τον ΟΗΕ να προειδοποιεί χθες για «πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς στη Γάζα και στόχευε επίσης θέσεις εκτόξευσης πυραύλων. Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ένας ανώτερος διοικητής και «άλλοι ηγέτες» σκοτώθηκαν και σε αντίποινα προχώρησε στην εκτόξευση δεκάδων ρουκετών.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι επιθέσεις τους στη Γάζα ήταν οι μεγαλύτερες μετά τη σύγκρουση το 2014.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη νύχτα το θάνατο τριών ακόμη Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για έναν 35χρονο από την πόλη Νάμπλους έναν 16χρονο από το χωριό Ακάμπα αλλά και έναν 26χρονο από τον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα.

Από τη νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών τουλάχιστον 65 άνθρωποι στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, και πολλοί ακόμη στο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους.

Το νέο κύμα βίας που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στις περιοχές με μεικτό αραβοϊσραηλινό πληθυσμό οδήγησε και στη σύλληψη περισσότερων από 374 ανθρώπων, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία ενώ 36 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν.

Τα ισραηλινά Μέσα κάνουν αναφορές για επιθέσεις σε βάρος τόσο Αράβων όσο και Εβραίων σε πόλεις και χωριά.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σχεδόν 1.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών πόλεων από το βράδυ της Δευτέρας, όταν άρχισε η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι 350 από τις εκτοξεύσεις «απέτυχαν», ενώ «εκατοντάδες» ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί έξι ετών και ένας στρατιώτης, εξαιτίας των εκτοξεύσεων ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χθες Τετάρτη το πρωί εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε πως εκτοξεύθηκαν κάπου 1.000 ρουκέτες από ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια. Νωρίς σήμερα ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε «περίπου» 1.500 ρουκέτες.

Αμερικανική παρέμβαση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε το βράδυ της Τετάρτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ζήτησε να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.

Επρόκειτο για την πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και τους Παλαιστίνιους.

«Μίλησα με τον πρόεδρο (σ.σ. της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ) Αμπάς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών. Υπογράμμισα πως είναι ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ μέσω Twitter.

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου ελευθερία, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα στείλει έναν επιτετραμμένο στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να καλέσει να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

Επίσης χθες ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η έξαρση της βίας, που χαρακτηρίζεται η χειρότερη των τελευταίων επτά ετών, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 74 ανθρώπους και έχει τραυματίσει εκατοντάδες άλλους και στις δύο πλευρές μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο ημέρες.

Διαβάστε ακόμη:

Τι ξύπνησε την ένταση στην Ιερουσαλήμ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ