ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: 4.120 οι νεκροί σε ένα 24ωρο - Φονικό το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ινδία: 4.120 οι νεκροί σε ένα 24ωρο - Φονικό το δεύτερο κύμα της πανδημίας
AP Photo

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι υπέκυψαν 4.120 ασθενείς με κορωνοϊό σε ένα 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 362.727 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα που σαρώνεται από φονικό δεύτερο κύμα έχει φθάσει ως εδώ τους 258.317 νεκρούς επί συνόλου 23,7 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Όμως ειδικοί θεωρούν πολύ υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα τον επίσημο απολογισμό.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή του SARS-CoV-2 στην οποία εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Η παραλλαγή αυτή, η επιλεγόμενη B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».

Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.

Η παραλλαγή αυτή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα». Θεωρείται ένας από τους λόγους – πάντως όχι ο μόνος – που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο το τρέχον διάστημα. Είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια.

Η παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία προστέθηκε στη λίστα επειδή είναι πιο μολυσματική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ