ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εντολή της FAA για την ενίσχυση των κινητήρων στα Boeing 777-200

ΗΠΑ: Εντολή της FAA για την ενίσχυση των κινητήρων στα Boeing 777-200
AP Photo / Wilfredo Lee

Η Πολιτική Αεροπορία των ΗΠΑ (FAA) θα απαιτήσει τη δομική ενίσχυση του εξωτερικού τμήματος των κινητήρων στα αεροσκάφη Boeing 777-200 μετά το περιστατικό με την προσγείωση έκτακτης ανάγκης το Φεβρουάριο.

Όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της FAA η υπηρεσία του θα δώσει εντολή για την ενίσχυση ενός σημαντικού εξαρτήματος των κινητήρων στα αεροσκάφη Boeing 777-200, που είναι εξοπλισμένα με κινητήρες Pratt & Whitney (PW) ίδιου τύπου με τον κινητήρα του αεροσκάφους που έκανε μία προσγείωση έκτακτης ανάγκης το Φεβρουάριο.

Ο Στιβ Ντίκσον κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η υπηρεσία του «απαιτεί από τους κατασκευαστές να προχωρήσουν στην ενίσχυση του εξωτερικού καλύμματος των κινητήρων»

Η ίδια υπηρεσία ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή ότι ο «ακριβής χρόνος» των νέων τεχνικών τροποποιήσεων και η αναμενόμενη οδηγία για την πιστοποίηση της πλοϊμότητας των κινητήρων «θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και των μηχανολογικών εργασιών και θα εγκριθούν από την FAA».

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι η υπηρεσία του συνεργάζεται με την Boeing Co και την PW για να διασφαλίσει ότι «η δομική κατασκευή γύρω από τον κινητήρα, το εξωτερικό αεροδυναμικό κάλυμμα και η περιοχή εισαγωγής του αέρα στον κινητήρα δεν καταστρέφουν τα δομικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους» στα Boeing 777-200.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο δεξιός κινητήρας ενός Boeing 777 της εταιρείας United Airlines διαλύθηκε ενώ πετούσε πάνω από προάστιο του Ντένβερ.

Μετά το πρωτοφανές περιστατικό η αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων των 24 Boeing 777 που διαθέτει στο στόλο της και φέρουν τον ίδιο τύπο κινητήρα με το αεροσκάφος που πραγματοποίησε προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο Ντένβερ.

Το αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε πτήση με προορισμό τη Χονολουλού (Χαβάη), επέστρεψε τότε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντένβερ, όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια μετά τη βλάβη που υπέστη στον δεξιό κινητήρα του λίγο μετά την απογείωση.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από την αστυνομία του Μπρούμφιλντ (@BroomfieldPD), είναι ορατό τμήμα του περιβλήματος του κινητήρα, κυκλικού σχήματος, με διάμετρο μεγαλύτερη από μια πόρτα εισόδου, που έχει φυτευτεί στην αυλή σπιτιού του προαστίου αυτού του Ντένβερ, στην πολιτεία Κολοράντο (κεντρικές ΗΠΑ).

Η FAA ανέφερε τότε, πως είναι «ενήμερη για συντρίμμια που έπεσαν κατά μήκος της πορείας που ακολούθησε το αεροσκάφος» της UA, ένα Boeing 777-200.

Έβρεξε... συντρίμμια στο Ντένβερ: Κινητήρας αεροσκάφους διαλύθηκε στον αέρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ