ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ευρώπης: Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Γαλλία θα γίνει «γκιλοτίνα»

Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ευρώπης: Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Γαλλία θα γίνει «γκιλοτίνα»
Turkish Presidency via AP, File

Περισσότερο η Γαλλία αλλά και εν γένει η Ευρώπη βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ ότι μετατρέπεται σε «ανοιχτή φυλακή» κατά των μουσουλμάνων. 

«Στην Ευρώπη ζουν 35 εκατ. μουσουλμάνοι, εκ των οποίων 6 εκατ. Τούρκοι, όλοι αδέλφια μας» είπε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παρομοιάσει το «κλίμα μίσους» που έχει δημιουργηθεί για τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη, με την αντιμετώπιση των Εβραίων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο.

«Ο ιός της ισλαμοφοβίας, ο οποίος είναι εξίσου επικίνδυνος με τον κορωνοϊό, εξαπλώνεται γρήγορα, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο Ερντογάν σε διαγωνισμό ανάγνωσης Κορανίου στην Άγκυρα την Τετάρτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία και η αντίθεση στη μετανάστευση είναι μερικές από τις «κοινωνικές ασθένειες» που σαρώνουν ολόκληρη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος ειδικά κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης του εξτρεμιστικού Ισλάμ, υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.

Απείλησε δε ότι αν εφαρμοστεί θα αποτελέσει «γκιλοτίνα εναντίον της γαλλικής δημοκρατίας», προσθέτοντας πως είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει «αναταραχή σε εκατομμύρια Τούρκων και μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη».

Παρόλα αυτά ο Ερντογάν ανέφερε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει να καταστήσει την Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το «πάγωμα» των συνομιλιών ένταξης. Προέτρεψε μάλιστα την Ευρώπη να αποδεχθεί την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν διαθέτει στρατηγικό όραμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ