ΚΟΣΜΟΣ

Ράντοβαν Κάρατζιτς: Σε βρετανική φυλακή για το υπόλοιπο της ποινής του

Ράντοβαν Κάρατζιτς: Σε βρετανική φυλακή για το υπόλοιπο της ποινής του
AP Photo/Peter Dejong, Pool

Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του ο Ράντοβαν Κάρατζιτς καθώς η χώρα συμφώνησε να μεταφερθεί στο έδαφός της ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Η μεταφορά του θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες από την Ολλανδία και τη φυλακή του ΟΗΕ όπου βρισκόταν.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, πλέον 75 ετών, έχει κριθεί ένοχος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το 2016.

Τα εγκλήματα τα διέπραξε κατά τη διάρκεια του Γιουγκοσλάβικου εμφυλίου πολέμου και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα το 1995, όπου ήταν ο υπεύθυνος για την δολοφονία 7.000 μουσουλμάνων.

Γνωστός με το καθόλου τιμητικό προσωνύμιο «Χασάπης της Βοσνίας», ο ψυχίατρος που μεταπήδησε στην πολιτική για να γίνει λίγο αργότερα Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας εκτίει ποινή 40 ετών για τα παραπάνω εγκλήματα.

«Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν κριθεί ένοχοι για γενοκτονία», ανέφερε σε δήλωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι από τη βρετανική στήριξη για τη σύλληψή του, μέχρι την επικείμενη μεταφορά τους στη νέα φυλακή, η Βρετανία εδώ και τριάντα χρόνια έχει σταθεί στο πλευρό της δικαιοσύνης για αυτά τα απεχθή του εγκλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ