ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Η Ρωσία ούτε σχεδίαζε, ούτε σχεδιάζει να προσαρτήσει το Ντονμπάς

Κρεμλίνο: Η Ρωσία ούτε σχεδίαζε, ούτε σχεδιάζει να προσαρτήσει το Ντονμπάς
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Μόσχα σχεδιάζει να προσαρτήσει τις μη ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δηλώνει το Κρεμλίνο σχολιάζοντας ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οποίας η Ρωσία φέρεται να προτίθεται να προσαρτήσει την αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Η Ρωσία δεν σχεδίαζε και δεν σχεδιάζει να καταβροχθίσει κανέναν, ποτέ δεν ασχολούνταν με αυτό» ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα και κατά το παρελθόν ότι ζήτημα ένταξης του Ντονμπάς στην Ρωσία δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, παγίως υποστηρίζει ότι η Ρωσία ακολουθεί συνεπή και υπεύθυνη στάση στο θέμα της υπεράσπισης των συμφερόντων του ρωσόφωνου πληθυσμού στις περιοχές αυτές.

Το Κίεβο από πλευράς του αναφέρει πως η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αφότου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την απόσυρση των δυνάμεών της.

Η πρόσφατη σχετική δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηχεί τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σημείωσε ότι σημαντικός αριθμός ρωσικών δυνάμεων και στρατιωτικού εξοπλισμού παραμένει στα σύνορα με την Ουκρανία, έπειτα από αντιπαράθεση που σήμανε συναγερμό σε δυτικές πρωτεύουσες.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα μίας πλήρους κλίμακας ρωσικής επέμβασης, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε την Τρίτη ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει πάψει να ισχύει προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε, παράλληλα, ότι αναμένει να δοθεί ένα «ισχυρό μήνυμα» από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Κίεβο δεν αναμένει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, να οδηγήσει σε ένα Σχέδιο Δράσης για Ένταξη (MAP) της Ουκρανίας στον Οργανισμό, διότι ορισμένα κράτη-μέλη ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τη Ρωσία.

«Δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες χώρες μεταξύ των συμμάχων που οδηγούνται από τη λογική να μην προκαλέσουν τη Ρωσία και πιστεύουν ότι το να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατάμε τη Ρωσία ήρεμη» δήλωσε ο Ντμίτρο Κούλεμπα στο κανάλι Ukraine 24.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ