ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Καταδικάζει το Βερολίνο τις επιθέσεις σε συναγωγές στις αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες

Γερμανία: Καταδικάζει το Βερολίνο τις επιθέσεις σε συναγωγές στις αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες
AP Photo/Martin Meissner

Σε αρκετές γερμανικές πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Ανόβερο και το Γκελσενκίρτσεν, πραγματοποιήθηκαν αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον δύο συναγωγές δέχτηκαν επίθεση και αρκετές ισραηλινές σημαίες κάηκαν, μετά την κλιμακούμενη έκρηξη βίας στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Τα περιστατικά στις γερμανικές πόλεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολιτικών, αλλά και της εκκλησίας, όπως μεταδίδει η DW.

«Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να καίγονται σε γερμανικό έδαφος ισραηλινές σημαίες και να γίνονται επιθέσεις σε εβραϊκά κτήρια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, διαμηνύοντας ότι «το αντισημιτικό μίσος θα αντιμετωπισθεί με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου».

Ως «σκέτο αντισημιτισμό» χαρακτήρισε τις επιθέσεις ο επικεφαλής της συνόδου των καθολικών επισκόπων Γερμανίας, Γκέοργκ Μπέτσινγκ.

«Δεν θα πρέπει μια πολιτική σύγκρουση να συνδεθεί με θρησκευτικό φανατισμό», τόνισε.

Στο πλευρό του Ισραήλ ο Μάας

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες της Γερμανίας να μην ανέχονται Εβραίοι συμπολίτες τους να καθίστανται υπεύθυνοι για γεγονότα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον κ. Μάας, την ευθύνη για την ένταση στην περιοχή την φέρει η ισλαμιστική Χαμάς. Παρόμοια δήλωση έκανε και συμπρόεδρος των Πρασίνων και υποψήφια για το αξίωμα της καγκελαρίου, Ανναλένα Μπέρμποκ.

Παράλληλα αναγνώρισε στο Ισραήλ «το κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο δικαίωμα της αυτοάμυνας» και επεσήμανε ότι αυτές «τις δύσκολες ώρες στεκόμαστε στο πλάι των Ισραηλινών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ